«Συνέδριο με την έννοια των κλασσικών συνεδρίων που εγώ έχω γνωρίσει δεν ήταν. Ένα συνέδριο με 4.000 συνέδρους και με χρονικό περιθώριο μιας ημέρας νομίζω ότι δεν ήταν κλασσικό συνέδριο. Ήταν μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση με ενδιαφέροντα στοιχεία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης “Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς”, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9.84 fm για το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.
«Είχε συνειδητοποιηθεί όμως από όλους τους συμμετέχοντες ότι κάπως έτσι θα ήταν η διαδικασία. Δεν ανέμενε κάποιος κάτι τελείως διαφορετικό. Ως αφετηρία είχε ενδιαφέρον αλλά η διαδρομή που ακολουθεί είναι αυτή που θα διαμορφώσει τα πράγματα θετικά ή όχι», ανέφερε.
Για τον διορισμό και την μη εκλογή συνέδρων και οργάνων ο κ. Λυκούδης τόνισε πως δεν είναι αυτό το καθοριστικό. «Το καθοριστικό είναι ότι ακολουθήθηκε ένας τελείως παράδοξος τρόπος για να συγκροτηθεί ο Νέος Φορέας, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί, χωρίς να έχουν λυθεί ζητήματα. Αφού ξεκινήσαμε με την εκλογή από την κάλπη του αρχηγού, δικαιούται κάποιος να σκεφτεί ότι όπως εξελέγη ο αρχηγός, λογικά μετά θα πρέπει να εκλεγούν και όλοι οι συμμετέχοντες στην διαμόρφωση του κόμματος, στην ηγεσία και στη βάση. Γιατί δεν εκλέγονται; Αυτή είναι μια εύλογη ερώτηση που δεν απαντιέται εύκολα. Η ειλικρινής απάντηση «για να μην υπάρξουν αποκλεισμοί» φαίνεται ότι δεν έχει πείσει».
Για την λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως «υπάρχουν ανοιχτά θέματα προς διερεύνηση. Νομίζω πως κλασσικά ζητήματα όπως η συγκρότηση, η δομή και η λειτουργία του κόμματος, ο πολιτικός του προσανατολισμός, η πολιτική του ταυτότητα κλπ, όλα αυτά είναι προς διερεύνηση. Υπό αυτή την έννοια το μόνο που μπορεί κάποιος να πει σήμερα, είναι πως υπάρχει μια πολιτική συμμαχία δυνάμεων που με αισιοδοξία διαμορφώνει την πορεία προς ένα Ενιαίο Φορέα. Για την ώρα είναι μία πολιτική συμμαχία».
Για το ενδεχόμενο ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα διότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία ενω για την μεταβατική περίοδο του Νέου Φορέα και τα επόμενα βήματα τονισε πως έχει προσδιοριστεί ότι αυτός ο χώρος «θα πάει ενιαία στις εκλογές. Αυτό είναι το όριο. Και έπειτα θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα ενιαίο κόμμα και στην λειτουργία του».