Στην αναβάθμιση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αλλά και στο ζήτημα της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.
«Έχουμε θέσει σαν βασικό μας στόχο την αναβάθμιση των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ως μία αναγνώριση του ρόλου και της ιστορίας τους και για αυτό είπαμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η συνεννόηση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας πως «συνεννοήσεις τέτοιου επιπέδου ποτέ δεν είναι εύκολες, διότι έχουν σχέση με πάρα πολλά πράγματα και πάντα θέλουν την κατάλληλη περίοδο ή τις κατάλληλες προϋποθέσεις, για να μπορέσουν να ξεκινήσουν».
Σημείωσε ότι «είχαμε μία τεράστια επιτυχία στη συζήτηση ανάμεσα στο ΤΕΙ Αθηνών και το ΤΕΙ Πειραιά, δύο από τα καλύτερα τέτοιου τύπου ιδρύματα που έχουμε, τα οποία ανάμεσα σε πολλά άλλα έχουν φέρει και τεράστια ερευνητικά προγράμματα, με εξαιρετικό προσωπικό, και έτσι είπαμε να δημιουργηθεί ένα νέο πανεπιστήμιο, που έχει καινούργια τμήματα, καθώς και άλλου είδους προοπτικές».
Ο Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε ότι έχουν γίνει ομάδες εργασίας στο Ιόνιο πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, καθώς και ανάμεσα στο πανεπιστήμιο Πατρών και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ενώ αυτές τις μέρες έχει σταλεί μία επιστολή από πλευράς του ΤΕΙ στον πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής. «Έγινε το πρώτο βήμα με την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και το αμέσως επόμενο θα είναι για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου», συμπλήρωσε.
Επίσης, αναφέρθηκε στην επαγγελματική εκπαίδευση λέγοντας ότι «με νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο δίνουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά να υπάρχουν διετή προγράμματα σπουδών, στα οποία θα μπορούν να πηγαίνουν προνομιακά οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και έτσι τα παιδιά στο τέλος της διετίας θα μπορούν να έχουν επαγγελματικά πτυχία με ευρωπαϊκά προσόντα». Μάλιστα, όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο, «έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικά βήματα στην αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων και αυτό είναι μία πολύ συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης».
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, όσον αφορά στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, ο Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία της Ελλάδας είχε ζητήσει να καθιερωθεί το 1957, από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, «αλλά καθιερώθηκε, κατά τη γνώμη μας, δεκαετίες πιο αργά από ό,τι έπρεπε να καθιερωθεί».
«Εμείς λέμε ότι τα τετράχρονα θα πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο, όπως πάνε τα πεντάχρονα και έτσι θα ανοίξουν άπειρες θέσεις για να μπουν χιλιάδες παιδιά στους παιδικούς σταθμούς» είπε ο υπουργός Παιδείας και τόνισε:
«Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες είναι ο μόνος θεσμός που υπονομεύει τις ανισότητες, που κοινωνικοποιεί τα παιδιά, και τα κάνει ψυχικά πιο υγιή…. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης».