Τη διάλυση της Βουλής, με προκήρυξη εκλογών για τις 6 Μαΐου και σύγκληση της νέας Βουλής στις 17 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ολοκληρώθηκε.
Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι το συνολικό αποτέλεσμα της κυβέρνησής του ήταν ιδιαίτερα θετικό και αφήνει μια «σημαντική κληρονομιά» καθώς, όπως είπε, «σε αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται, να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξαν λειτουργικά προβλήματα και αρρυθμίες, ιδίως τους δύο πρώτους μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ προσδιόρισε τις προκλήσεις «για να ολοκληρωθεί και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις».
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2012, είπε ο κ. Παπαδήμος, πρέπει να προετοιμαστεί να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2013-2016 και πρέπει να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.
Μάλιστα, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τις παραπάνω προκλήσεις «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» τον χειρισμό του οποίου, όπως επεσήμανε, πρέπει να αναλάβει η νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.
Όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι για αυτήν, «που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος της χρεοκοπίας και πως η κυβέρνηση διαμόρφωσε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της προσπάθειας με το διττό στόχο της εξυγίανσης του κράτους και της διασφάλισης δημοσιονομικής σταθερότητας και της αποκατάστασης στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Αφού προέβη σε συνοπτικό απολογισμό αναφορικά με την κατάρτιση του μνημονίου και του PSI, ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τους υπουργούς που θα είναι και υποψήφιοι για τις εκλογές να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους ως μέλη της κυβέρνησης και να μεριμνήσουν για την προεκλογική τους εκστρατεία, τονίζοντας ότι «ο δεύτερος στόχος δεν πρέπει να επιτευχθεί εις βάρος του πρώτου» και ότι «δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μια μέρα».
Γι’ αυτό, σημείωσε, ότι έως τις 6 Μαΐου, απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή.
«Οφείλουμε ως κυβέρνηση όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της δώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία», κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.