Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα η χώρα για μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της νεότερης ιστορίας. Στις 5 το απόγευμα ο Λ. Παπαδήμος παραδίδει την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανακοινώνει την προκήρυξη εκλογών.
Το βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στην 6η Μαΐου και το αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά.
Τα δύο μεγάλα κόμματα για πρώτη φορά κινούνται σε τόσο αβέβαια ποσοστά που η συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας, που κάποτε ήταν το μεγάλο ταμπού του δικομματισμού, είναι το θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Τα κόμματα με αντιμνημονιακή ρητορική είτε της δεξιάς είτε της αριστερής πλευράς του πολιτικού τόξου συγκεντρώνουν δημοσκοπικά ποσοστά τέτοια που αν επαληθευτούν στην κάλπη τότε η Βουλή θα είναι οκτακομματική ή επτακομματική περιορίζοντας δραματικά την δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Ήδη ο Α. Σαμαράς που πρώτου ,σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κόμματος ,δήλωσε ότι δεν αποκλείει καθόλου τις επαναληπτικές εκλογές αν η ΝΔ δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το δεύτερο επίσης πρωτόγνωρο χαρακτηριστικό ,τουλάχιστον για να μεταπολιτευτικά δεδομένα, είναι η απροκάλυπτη παρέμβαση των δανειστών στα εσωτερικά της χώρας ,ουσιαστικά σ αυτή καθ αυτή την εκλογική αναμέτρηση, με συστάσεις και υποδείξεις για το πώς και με ποιου τύπου κυβέρνηση πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα.
Το τρίτο καταλυτικό χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι το εκλογικό σώμα,οι Έλληνες πολίτες, θα πρέπει να αποφασίσουν το κυβερνητικό σχήμα διαχείρισης ειλημμένων ήδη αποφάσεων δεσμευτικών για τα επόμενα χρόνια πέρα κι από το βίο της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές.