Βασικές αλλαγές στη δομή του κράτους περιλαμβάνει το προεκλογικό πρόγραμμα του, υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου, νεοσύστατου πολιτικού σχηματισμού «Ανεξάρτητοι Έλληνες» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση σήμερα μέσω του διαδικτύου.
Με σκοπό, όπως επισημαίνεται, την υπερκομματική αντιμετώπιση στρατηγικών ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» θα δημιουργήσουν, υπό τον πρωθυπουργό, Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και Γενική Γραμματεία Ελλήνων Εξωτερικού με αρμοδιότητα την αμφίδρομη ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών.
Το Συμβούλιο Στρατηγικής Υποστήριξης που θα δημιουργηθεί, θα έχει ως αρμοδιότητα την παραγωγή και την αναθεώρηση στρατηγικών σχεδίων για το σύνολο των εθνικών στόχων και η υποβολή τους στο Συμβούλιο Εθνικής Στρατηγικής και Διαχείρισης Κρίσεων.
Το Συμβούλιο Εθνικής Στρατηγικής θα απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών, το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και το σύμβουλο Στρατηγικής Υποστήριξης.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί Γενική Γραμματεία Χαρτογράφησης Νομοθεσίας, με αρμοδιότητα τη δημιουργία και την επικαιροποίηση του πολυδιάστατου χάρτη νομοθεσίας, βάσει του οποίου θα μελετώνται οι επιπτώσεις των νομοσχεδίων και στον οποίο θα εντάσσονται οι νέοι νόμοι.
Ειδική Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου θα ελέγξει το σύνολο των λογιστικών εγγράφων που σχετίζονται με τη δημιουργία και την αποπληρωμή του χρέους και θα χαρτογραφήσει τη λογιστική διαχείριση του χρέους μετά την έναρξη της κρίσης. Σκοπός της επιτροπής είναι ο προσδιορισμός του πραγματικού χρέους της χώρας, το οποίο θα πληρωθεί στο ακέραιο.
Ειδική Επιτροπή Διεκδίκησης Αποζημιώσεων θα προχωρήσει τα ζητήματα των πολεμικών αποζημιώσεων, ενώ η Ειδική Επιτροπή Υποθέσεων Θαλάσσης θα προχωρήσει στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Στο κυβερνητικό πρόγραμμα παρουσιάζονται οι δράσεις ανά υπουργείο, ενώ αναφέρεται ρητά και η καθιέρωση αντικειμενικής ευθύνης του υπουργού Οικονομικών για τη μη εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Παράλληλα θα υπάρξει «κούρεμα» τραπεζικών δανείων φυσικών και νομικών προσώπων, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, πλην όσων σχετίζονται με την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, των εργοδοτικών εισφορών και των ατόμων με αναπηρία.
Ακόμη παγώνουν οι αντικειμενικές αξίες, καταργείται το χαράτσι στα ακίνητα, όπως και ο ΦΠΑ στην οικοδομή, καθιερώνεται αφορολόγητο όριο στο ευρωπαϊκό όριο της φτώχειας αλλά και 5 κλίμακες φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με ανώτατη κλίμακα το 25% των ακαθάριστων εσόδων για εισοδήματα άνω των 50.000.
Οι ποινές για τους φοροφυγάδες γίνονται πιο αυστηρές, εκλογικεύονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις φορολογικές αρχές και καθιερώνεται φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων και εμπορικών εκμεταλλεύσεων.
Δίνονται, τέλος, στις ξένες παραγωγικές επενδύσεις, καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15% για όλα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, ενώ δημιουργείται ελληνική επενδυτική τράπεζα, με στόχο τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις.