Η διερεύνηση του σκανδάλου Novartis είναι μονόδρομος και πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο και θεσμικό, σχολίασε για την υπόθεση ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Εφόσον υπήρχε όλο αυτό το σύστημα των καταγγελιών, δεν υπήρχε άλλος τρόπος παρά να ακολουθηθεί η νόμιμη οδός, να γίνει η δικαστική διερεύνηση από την εισαγγελία και να προχωρήσουν τα θέματα πλέον, με τις επιλογές που υπάρχουν, στη Βουλή για το ποια είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για να προχωρήσει η ιστορία» είπε ο κ. Σταθάκης, ενώ χαρακτήρισε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ως «πολιτικές υπερβολές» σε μια δικαστική διαδικασία που έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αυτή την έκταση.
«Σε μία τόσο λεπτή δικαστική υπόθεση, που εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει προστατευμένους μάρτυρες, οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στο τέλος της ημέρας όλοι θα αποδεχτούν ότι πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία» επεσήμανε.
Σχετικά με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η χώρα, με βάση τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ καλείται να επιτύχει στόχους σε δύο επίπεδα, στην συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας. «Ο πρώτος στόχος είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Η Ελλάδα πάει καλά, είμαστε στο 29% στην παραγωγή από ΑΠΕ. Θα βάλουμε φιλόδοξο στόχο κοντά στο 50% γύρω στο 2030. Ο δεύτερος πιο δύσκολος στόχος για τη χώρα αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, όπου εκεί έχουμε μείνει πίσω ως χώρα και καλούμαστε να εξοικονομούμε περίπου 1,5% από την ενέργεια που καταναλώνουμε σήμερα» είπε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην ενέργεια ανέφερε ότι είναι αισθητή η παρουσία ξένων επενδυτών στην αιολική ενέργεια. «Με βάση τις άδειες που δώσαμε θα γίνουν επενδύσεις περίπου δύο δισ τα επόμενα δύο χρόνια στην αιολική ενέργεια, στην οποία αισθητή είναι η παρουσία ξένων εταιρειών, γαλλικών και ιταλικών κυρίως» είπε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι ξένες επενδύσεις υπάρχουν και στην παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο, στο υπό εξέλιξη έργο του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες και για την αποεπένδυση στο λιγνίτη. Συγκεκριμένα για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων υποστήριξε ότι ο νόμος περιλαμβάνει εκτενές σχέδιο και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και για τον ελάχιστο χρόνο που ο νέος επενδυτής δεσμεύεται από υπάρχουσες εργασιακές συμβάσεις.
Για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά θα ξεκινήσει επίσημα το πρόγραμμα με την υποβολή αιτήσεων, αφού ολοκληρώθηκε από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η παράδοση του πληροφορικού συστήματος (ηλεκτρονική πλατφόρμα). Οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος είναι 500 εκατομμύρια ευρώ, που καλύπτονται κατά 250 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από άλλους πόρους.
Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε κρίσιμους τους επόμενους μήνες για την ολοκλήρωση του προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση. «Μπαίνουμε στην τελική φάση, διότι αφενός η συζήτηση για το χρέος θα προηγηθεί το τέλος του προγράμματος, άρα είναι οι επόμενοι μήνες κρίσιμοι. Και τα δύο μαζί θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την καθαρή έξοδο και τη δυνατότητα αυτοδύναμης ανάπτυξης της οικονομίας, έχοντας αποκαταστήσει πλήρως το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές» είπε.
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών υποστήριξε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, καθώς «δεν συντρέχει κάποιος λόγος που επιβάλλει να γίνουν εκλογές κάποια άλλη χρονική στιγμή».