«O γιαλός δεν είναι στραβός… εμείς στραβά αρμενίζαμε». Αυτό είπε χαρακτηριστικά, για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και τις επιλογές των προηγούμενων ετών, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ. Εξάλλου, τόνισε ότι για να βγει η χώρα από την κρίση, πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό που έχουμε δεσμευθεί, επισημαίνοντας ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και το μέλλον της Ελλάδας, που πρέπει να βρίσκεται στην ευρωζώνη.

Όπως είπε, θα πρέπει να «απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας από το βραχνά του κράτους» και από «το ζυγό της ελληνικής γραφειοκρατίας» και να γίνουν άμεσα αποκρατικοποιήσεις. «Το κράτος δεν έχει καμία δουλειά ούτε στον ΟΣΕ, ούτε στη ΔΕΠΑ, ούτε στη ΔΕΣΦΑ» είπε. Αναφερόμενη στο θέμα απολύσεων στο Δημόσιο είπε ότι συμφωνεί, αλλά μέσω αξιολόγησης: «Δεν εμπιστεύομαι το σχέδιο Ρέππα» πρόσθεσε.

Για την ακρίβεια στις τιμές, είπε ότι πρέπει να πέσουν οι τιμές στα προϊόντα και να ακολουθήσουν τους μισθούς, οι οποίοι δεν πρέπει να πέσουν άλλο, αλλά εξέφρασε το φόβο ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και υπάρξουν και άλλες μειώσεις μισθών.

Όσον αφορά τους δανειολήπτες, τόνισε την ανάγκη άμεσης ανακούφισης για όσους χρωστούν στεγαστικά δάνεια, με προσαρμογή της δόσης ανάλογα με τους μισθούς και ζήτησε από το κράτος να κάνει μία σοβαρή συνομιλία με τις τράπεζες.

Για τον Αντώνη Σαμαρά, είπε χαρακτηριστικά ότι «η πανστρατιά των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς» που επικαλείται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν την αφορά, γιατί δεν τραυμάτισε την παράταξη, αλλά διεγράφη γιατί υπήρξε πρωτοπόρος σε μία πολιτική, ενώ για το αίτημά του για νέες κάλπες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, είπε ότι «δεν μπορεί να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια με διλήμματα στον ελληνικό λαό».

Πάντως, η κ. Μπακογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον εκλεγεί στη Βουλή, να συμμετάσχει σε κάποια κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι δεν την ενδιαφέρει το ποιος θα είναι πρωθυπουργός, αλλά το περιεχόμενο της πολιτικής και η συνέπεια.