Στη κυνική παραδοχή πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει μια ευημερία ευρωπαϊκού επιπέδου προχώρησε χθες ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα κ. Πόουλ Τόμσεν στο πλαίσιο ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Τόμσεν, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Γιόργκ Άσμουσεν συμμετείχαν σε ανταλλαγή απόψεων με θέμα «Οικονομική και Κοινωνική Κρίση στην Ελλάδα» που διεξήχθη στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα Π. Τόμσεν απαντώντας στο εάν πρότυπο για τις μισθολογικές μειώσεις στην Ελλάδα είναι η Βουλγαρία ή ασιατικές οικονομίες ξεκαθάρισε πως η ευρωπαϊκού επιπέδου ευημερία της Ελλάδας δεν θα διατηρηθεί. «Δεν μπορώ να δω πως μπορεί να διατηρήσει η Ελλάδα ένα σύστημα ευημερίας ευρωπαϊκού επιπέδου», δήλωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.
Ο δανός οικονομολόγος είπε πως το χάσμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στο 15% και μόνο με επικέντρωση στην αγορά εργασίας και την ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα θα υπάρξει κάλυψη του χάσματος. «Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν επαρκούν. Το πρόγραμμα θα αποτύχει εάν δεν γίνει πιο παραγωγική η ελληνική οικονομία», σημείωσε.
Τέλος, θέλοντας να καταδείξει το χάσμα παραγωγής – μισθών ο Τόμσεν είπε πως στην Ελλάδα ο ελάχιστος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε κατά 60% στο διάστημα 2000-2009.