«Η κυβέρνηση επιλέγει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Υπογράμμισε ότι «η πιστοληπτική γραμμή δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης» και εξήγησε ότι «πιστοληπτική γραμμή σημαίνει νέους όρους, αλλά και αβεβαιότητα και απροσδιοριστία για το μέλλον».
Σημείωσε ότι «τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα σήμερα βρίσκονται σε επίπεδα προ κρίσης. Αυτό αποτυπώνει ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για τη χώρα. Χτίζουμε πάνω σε αυτήν την προοπτική, οφείλουμε όμως να είμαστε θωρακισμένοι ως χώρα». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως ήδη η κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» γύρω στα 18 δισ. ευρώ για μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ αναμένονται από τον ESM και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.
Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «στην Ευρώπη υπάρχει ένα πολυκεντρικό σύστημα. Η πλειονότητα των δυνάμεων στηρίζει την προσπάθειά μας για έξοδο από τα μνημόνια. Υπάρχουν όμως και μειοψηφίες που δεν θα επιθυμούσαν αυτήν την προοπτική. Απέναντι σε αυτές δίνουμε διαρκή μάχη».
Σε ερώτηση για το ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι «λίγους μόνο μήνες πριν από τη λήξη του προγράμματος, το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι σαφώς αποδραματοποιημένο. Εάν το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει, ας συμμετάσχει με θετικό και μόνο τρόπο, δηλαδή βοηθώντας στο ζήτημα του χρέους και μη θέτοντας νέες απαιτήσεις».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, για ακόμα μία φορά, επανέλαβε ότι από τους πλειστηριασμούς δεν κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, καλώντας μάλιστα κάποιον που μπορεί να έχει πέσει θύμα λάθους ή παράλειψης να απευθυνθεί αρμοδίως στους νέους θεσμούς που έχουν δημιουργηθεί, όπως τα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. «Η πολιτική μας πρόθεση είναι να μην υπάρξει πρόβλημα με την πρώτη κατοικία», σημείωσε. Για τα «κόκκινα δάνεια» είπε ότι «χρειάζεται να ξεχωρίσει η ‘ήρα από το στάρι’. Να ξεχωρίσουν τα ανθρώπινα δράματα από εκείνους που συστηματικά αποθησαυρίζουν στο εξωτερικό και χρεοκοπούν στο εσωτερικό».
Αναφερόμενος στο ζήτημα των Σκοπίων ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι «εάν σε αυτήν τη συγκυρία δοθεί η ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος που σχετίζεται με το βόρειο γείτονά μας, την ΠΓΔΜ, στη βάση μιας βιώσιμης και αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, θα είναι μια θετική εξέλιξη» και πρόσθεσε: «Όποια κι αν είναι η εξέλιξη όμως, η Ελλάδα, παρά την κρίση που πέρασε, παραμένει η πλέον σταθερή και ασφαλής χώρα στην ευρύτερη περιοχή. Ως ισχυρός πόλος και διεθνές σημείο αναφοράς, η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια της διαβαλκανικής συνεργασίας και συλλογικής ευημερίας».