Με την κατάθεση του Γιάννη Πιερουτσάκου (προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009) συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.
Ο κ. Πιερουτσάκος, ερωτηθείς από τα μέλη της επιτροπής για το θέμα των εμβολίων για τη γρίπη υποστήριξε ότι ο ίδιος έπραξε, επί ημερών του, ό,τι έπρεπε ώστε να μην πληγεί ο ελληνικός πληθυσμός από την «πανδημία», σημειώνοντας πως είχε γίνει συνάντηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος και χαρακτήρισε την γρίπη «πανδημία» και συνέστησε την χορήγηση δύο δόσεων στα συγκεκριμένα εμβόλια. Κατόπιν τούτων, όσον αφορά στην ποσότητα, ο μάρτυρας δήλωσε ότι ο αριθμός που αγοράστηκε ήταν 16 εκατ. και χρησιμοποιήθηκαν 300.000 γιατί ο ΠΟΥ άλλαξε στη συνέχεια την οδηγία και συνέστησε τη χορήγηση μιας μόνο δόσης.
«Τα 16 εκατ. εμβόλια αγοράστηκαν, μετά από έγγραφο του ΠΟΥ, που συνέστησε σε όλα τα κράτη να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος και για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη στον γραφείο του τότε πρωθυπουργού με τον υπουργό κ. Αβραμόπουλο και την κ. Γιαμαρέλου» υποστήριξε ο κ. Πιερουτσάκος και προσέθεσε: «Τα 16 εκατ. εμβόλια τα πήρα κατόπιν υποδείξεως. Από το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ για αυτά, ο υποφαινόμενος ξόδεψε μόνο 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ επεστράφησαν γιατί μία από τις εταιρείες δεν ήταν συνεπής». Επίσης δήλωσε ότι « οι τιμές των φαρμάκων ήταν ίδια για όλες τις χώρες».
Εμμένοντας στο θέμα των εμβολίων, ο κ. Πιερουτσάκος ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του ότι «Δεν θέλω να βρεθεί κανένας σε αυτή τη θέση που βρεθήκαμε εμείς με το θέμα της πανδημίας. Προκηρύχθηκαν εκλογές με πρώτο θέμα τη γρίπη» και αναφερόμενος στο θέμα της αλλαγής της nota του ΠΟΥ για χορήγηση μίας αντί δύο δόσεων ο κ. Πιερουτσάκος εξήρε την τότε υπουργό κ. Ξενογιαννακοπούλου που κατόπιν υποδείξεώς του αρνήθηκε να συμβιβαστεί με τις εταιρείες, όπως έκαναν οι άλλες χώρες και δεν πληρώθηκαν τα εμβόλια που προορίζονταν για τη δεύτερη δόση. «Αυτό το πετύχαμε» είπε ο κ. Πιερουτσάκος γιατί «η Ελλάδα είχε κάνει άψογο έργο σε επίπεδο συμβάσεων και δεν είχαμε πάρει χρήματα κάτω από το τραπέζι. Και είναι στα συν της Ελλάδος και των δύο κυβερνήσεων».
Ο κ. Πιερουτσάκος, στην κατάθεσή του επανέλαβε αρκετές φορές ότι, αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ στην περίοδο που ο ίδιος ήταν πρόεδρος, «δεν υπήρξε κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος».
Ερωτηθείς για τα bonus 1.000 ευρώ που εγκρίθηκαν, επί ημερών του, από το ΔΣ ως οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, ισχυρίστηκε ότι το ποσό αυτό δόθηκε νόμιμα, μετά από εισήγηση των νομικών του συμβούλων, για τη δουλειά που είχαν προσφέρει οι εργαζόμενοι για το θέμα της «πανδημίας» σε μια εποχή που ήταν, όπως τη χαρακτήρισε, «παχιών αγελάδων». Μάλιστα επισήμανε ότι και σήμερα που τα πράγματα έχουν αλλάξει ο ΕΟΦ, πριν λίγες μέρες έδωσε bonus. Στην τοποθέτηση αντέδρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία που τον κατηγόρησε ότι «κάνει πολιτική όταν ο ίδιος δηλώνει ανενεργό στέλεχος της ΝΔ», προκαλώντας τη μήνη του βουλευτή της ΝΔ, Νότη Μηταράκη.
Για τα έξοδα του γραφείου προέδρου, που επί ημερών του ήταν 46.000 ευρώ για κάθε έτος, ο κ. Πιερουτσάκος ισχυρίστηκε ότι «για κάθε γραφείο υπήρχε τέτοιο κονδύλι για έπιπλα, υπολογιστές, καφέδες κ.λπ.».
Αναφορικά με το θέμα των 31 θερμικών καμερών για τις οποίες δαπανήθηκαν 5,2 εκατ. ευρώ για την αγορά και τη φύλαξή τους, ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ υποστήριξε πως «η κάθε κάμερα υποστηριζόταν από δύο άτομα με 8ωρη βάρδια, έναν της ασφαλείας και ένα συνεργείο για να ελέγχει τις κάμερες», ενώ για το θέμα που έχει προκύψει, ότι δεν υπάρχουν συμβάσεις για την αγορά τους δήλωσε αφενός ότι υπάρχουν συμβάσεις αλλά επειδή αυτή η ιστορία ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, ο ίδιος αδυνατεί να τις βρει, ενώ σημείωσε ότι οι κάρες αυτές «έπιασαν εκείνο το καλοκαίρι, γύρω στα 500 άτομα εμπύρετα ή ομάδες που εισέρχονταν στη χώρα».
Ερωτηθείς για τα ποσά, της τάξης των 749 χιλιάδων ευρώ, που δόθηκαν ως χορηγίες στη Μητρόπολη Καισαριανής και Βύρωνος , ο κ. Πιερουτσάκος υποστήριξε ότι « υπάρχουν ορισμένα θέματα που δεν μπορεί να επιληφθεί το κράτος και χρησιμοποιεί ΜΚΟ, όπως η Εκκλησία» και έκανε λόγο για περιστατικό ενός νεαρού που είχε χάσει, από ιατρικό λάθος, το πόδι του και μέσω αυτών των χορηγιών αγοράστηκε «ηλεκτρονικό πόδι και επήλθε η συνολική του αποκατάσταση».
Τέλος, για την χρονομίσθωση, επί ημερών του, δύο αυτοκινήτων και μίας μηχανής μεγάλου κυβισμού υποστήριξε ότι «αυτά τα αυτοκίνητα κουβαλούσαν τροχόσπιτα για καμπάνιες και λοιπές δράσεις και χρησιμοποιήθηκαν και στις φωτιές στην Ηλεία», ενώ διέψευσε την άποψη ότι χρησιμοποιήθηκαν από πολιτικούς.