Τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ θα εγκρίνει σήμερα το Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα επικυρώσει την αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα, θα ενημερωθεί για το PSI από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγ. Βενιζέλο, ενώ θα αποφασίσει και μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την εκταμίευση της νέας βοήθειας.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή 9 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν Κλόντ Γιούνκερ σε δήλωσή του που εκδόθηκε μετά το πέρας της έκτακτης συνόδου Eurogroup, ανέφερε ότι, σύμφωνα με την αξιολόγηση της τρόικας η Ελλάδα σημείωσε επαρκή πρόοδο για την εκπλήρωση των προκαταρκτικών δράσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Όπως τόνισε, θεσπίστηκε η απαιτούμενη νομοθεσία και κατά τις επόμενες λίγες ημέρες αναμένεται ότι η τρόικα θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της ποιότητας της μεταφοράς αυτής.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Γιούνκερ οι υπουργοί έδωσαν το πράσινο φως προκειμένου το European Financial Stability Facility το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας να ενεργοποιήσει το μηχανισμό ασφαλειακής αναβάθμισης του Ευρωσυστήματος.

Συμφώνησαν επίσης σχετικά με μηχανισμό προστασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης θα βρεθεί το πρόγραμμα εκταμιεύσεων της χρηματοδοτικής βοηθείας έως τον Ιούνιο και η ευνοϊκή αλλαγή των όρων του παλαιού δανείου ώστε να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης.

Στο Eurogroup θα οριστικοποιηθεί και ο τρόπος της νέας εποπτείας της Ελλάδας, αλλά και το θέμα του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού.

Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να είναι το τελευταίο στο οποίο θα μετάσχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.