Εκτός από το ποιος και πώς θα λάβει μέρος στη διαδικασία, αλλά και το πόσοι από τους συμμετέχοντες θα πουν το «Ναι» στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (απαιτούνται τα 2/3 των συμμετεχόντων), υπάρχουν και άλλα θέματα, τα οποία οδηγούν σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και υπόγειο πόλεμο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Αφορμή αποτέλεσε η είδηση για την εξαίρεση από το κούρεμα των χρεών ζημιογόνων ΔΕΚΟ (συγκεκριμένα του ΟΑΣΑ, του ΟΣΕ και της ΕΑΣ), για τα δάνεια των οποίων είχε εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση συγκεκριμένου τραπεζικού στρατοπέδου, το οποίο θεωρεί ότι ευνοείται άλλος μεγάλος παίκτης του κλάδου, επειδή έχει στο χαρτοφυλάκιό του το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων δανείων.

Οι ίδιες τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για «ειδική μεταχείριση, που εκθέτει σε κίνδυνο όλο το πακέτο βοήθειας», εκτιμώντας ότι χωρίς να συμπεριληφθούν αυτά τα δάνεια, δυσκολεύει πολύ η επίτευξη του στόχου συμμετοχής 90% στο PSI.

Κρούουν, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι -λόγω αυτής της εξαίρεσης- οι υπόλοιποι ομολογιούχοι ενδεχομένως θα κληθούν να επωμιστούν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες από το 53,5% σε ονομαστική αξία.

Εκφράζουν ακόμα φόβους για πρόκληση νομικών περιπλοκών και καθυστερήσεων, «που θα θέσουν το PSI+ και κατ΄ επέκταση το πακέτο σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας σε κίνδυνο».

Το κλίμα αυτό δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας, που επικρατεί αυτές τις μέρες στα επιτελεία των τραπεζών, σε ό,τι αφορά την επιτυχή έκβαση του PSI και την επόμενη ημέρα της υλοποίησής του.