Ολοκληρώθηκε, νωρίτερα σήμερα, η ακρόαση φορέων στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που αφορά την αλλαγή στις δικαιοδοτικές αρμοδιότητες των μουφτήδων, με τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου να μην κρύβει την ικανοποίησή του πως «όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι η ρύθμιση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι αυτή η συμφωνία έχει τη σημασία της, αφού αφορά ένα βήμα που δεν έχει γίνει για δεκαετίες και είναι αρκετά περίπλοκο και τη χαρακτήρισε «κατάκτηση για το Κοινοβούλιο και την κοινωνία». Πάντως, δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πεποίθηση ότι «θα πρέπει να ακολουθηθούν και άλλα βήματα», παραπέμποντας, εμμέσως πλην σαφώς, στην πλήρη ορθολογικοποίηση των μουφτήδων, ένα δεύτερο βήμα, το οποίο χαρακτήρισε «δυσκολότερο του πρώτου».
Ως προς αυτό το ζήτημα, σχολίασε, μάλιστα, ότι «προβληματίζει όλους» η καθημερινή λειτουργία των μουφτειών και ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί θα πρέπει να είναι «αποτέλεσμα της εργασίας μίας ομάδας από επιστήμονες που γνωρίζουν αυτά τα ζητήματα, με μία παράλληλη δέσμευση ως προς το χρονοδιάγραμμα έκδοσης».
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής παρέστη και ο γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος σημείωσε ότι «ως μη μουσουλμάνοι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία άλλη θρησκευτική κοινότητα», για να πραγματοποιούνται συζητήσεις και όχι συγκρούσεις. «Το νομοσχέδιο ρυθμίζει ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά σε δικαιοδοτικά ζητήματα. Δεν θέλει να δημιουργήσει νέα εστία συγκρούσεων» τόνισε και συμπλήρωσε: «Το κύριο ερώτημα είναι όταν διαφωνούν δύο ενδιαφερόμενοι, ποιος θα λύνει τη διαφορά. Την απάντηση που δίνει η Πολιτεία με τη ρύθμιση αυτή είναι “στα δικαστήρια”».
Από την πλευρά των φορέων, ο Μεμέτ Μουσταφά, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ιεροδιδασκάλων, ξεκαθάρισε ότι η σαρία είναι ταυτόσημη με την ισλαμική πίστη και ότι οι σύγχρονες μουφτείες θα πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια. «Αν δεν λειτουργούν σωστά οι μουφτείες, δεν φταίει η πίστη μας» είπε και πρόσθεσε ότι θα είναι «ιστορικό λάθος» να μη διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «δίκαιο και ειρηνικό» το τωρινό καθεστώς και εξέφρασε την ανησυχία ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση θα «δημιουργηθεί ένα νέο Ισλάμ».
Εξάλλου, ο Χαλίλ Τζιχάντ, καθηγητής Μουσουλμανικής Θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι η παράδοση της Ελλάδας για τον σεβασμό όλων των θρησκειών γίνεται πράξη στη Θράκη, υπογραμμίζοντας ότι στη χώρα εφαρμόζεται μόνο το κομμάτι της σαρία που αφορά στο οικογενειακό δίκαιο. «Η Ελλάδα καταδικάζεται άδικα για την εφαρμογή της σαρία» σχολίασε.
Εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Χαλίλ Μουσταφά έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη», που συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και χαιρέτισε τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιώργος Σταυρόπουλος, ανέφερε ότι οι αποφάσεις των μουφτήδων στηρίζονται σε έθιμα και παραδόσεις και έτσι «δεν είναι εύκολο να δει κανείς εάν αντίκεινται (σ.σ. οι αποφάσεις) στα δικαιώματα του ανθρώπου» και πρότεινε οι μουφτήδες να έχουν μόνο θρησκευτικά καθήκοντα.
Ακόμη, ο καθηγητής Αστικού Δικονομικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο της Θράκης, Σπυρίδων Τσαντίνης, χαρακτήρισε τη ρύθμιση «τυπική», που κινείται μεταξύ διαφορετικών δικαιοταξιών και εναρμονίζεται με μία διεθνή τάση.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου και η επί της αρχής ψήφισή του θα πραγματοποιηθεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής, αργότερα σήμερα.