Η συνάντηση του Α. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ σήμερα το απόγευμα στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει ουσιαστική και συμβολική αξία.

Η γερμανίδα Καγκελάριος η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο απέφυγε και να μιλήσει στον «αντάρτη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς» σήμερα εκ των πραγμάτων πρέπει συνομιλήσει. Η ΝΔ είναι πλέον το πρώτο κόμμα και ουσιαστικός εταίρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Παρά τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για ενδιάμεσους που ανέλαβαν να βελτιώσουν το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, η αλήθεια είναι ότι το κλίμα βελτιώθηκε εκ των πραγμάτων κι όχι εκ των διαμεσολαβητών.

Ο Α. Σαμαράς υπερψήφισε με μεγάλο πολιτικό και κομματικό κόστος την νέα δανειακή σύμβαση, απέστειλε τις επιστολές – εγγυήσεις που ζητήθηκαν και παράλληλα δικαιώθηκε στην ανάλυση που κατέθετε μέχρι σήμερα και με την οποία γινόταν έξαλλη η κοντόφθαλμη Μέρκελ.

Η συνταγή διάσωσης της Ελλάδας ήταν λάθος, τόσο που να αναγκάσει την ΕΕ να δώσει και νέα βοήθεια. Η ύφεση βάθυνε επικίνδυνα με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το αναγνωρίζει και να μιλά για αναπτυξιακά μέτρα.

Παράλληλα η Γερμανία βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, απολογούμενη για την εμμονή της στην λάθος συνταγή αντιμετώπισης της κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ολόκληρη την ευρωζώνη. Βέβαια ο κ. Σαμαράς σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσει μια νέα εμμονή και της κ. Μέρκελ και του κ. Γιούνγκερ.

Την εμμονή των μη εκλογών, ή τουλάχιστον την άκρως γερμανική εμμονή για περίπου προκαθορισμό του αποτελέσματος των εκλογών για να είναι βέβαιοι οι δανειστές ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους όρους της δανειακής. Είτε γίνει γνωστό, είτε όχι αυτό θα είναι ένα από τα κυρίαρχα σημεία της συζήτησης Σαμαρά -Μέρκελ. Άλλωστε για αυτό το λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες να κηρύξει από το βήμα της Βουλής την προεκλογική περίοδο επαναλαμβάνοντας ότι αυτές δεν μπορεί παρά να διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου.