«Η Ελλάδα πέρασε μέσα από δύσκολα νερά. Είναι ώρα να ενισχύσουμε τη δουλειά που κάνουμε για την ανάπτυξη» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Σημείωσε πως το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν έχει να κάνει μόνο με τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά αφορά και την ανάπτυξη. Μιλώντας στα ελληνικά τόνισε ότι: «Μαζί η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορούμε», ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα.

Τόνισε ότι το Eurogroup έδωσε εντολή για να αυξηθεί η τεχνική αρωγή για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Η μονάδα δράσης αναφέρεται στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και εμένα», πρόσθεσε και ανέφερε: «Το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με ένα επίτροπό. «Κανείς έξω από την Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της χώρας. Πάνω από όλα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι ευθύνη της Ελλάδας. Εμείς στηρίζουμε. ΔΗ Ελλάδα με τους δημοκρατικούς θεσμούς της θα δώσει τις λύσεις», σημείωσε. Επσήμανε ακόμη ότι θέλει τα χρήματα να φτάσουν στην πραγματική οικονομία.

Από την πλευρά του ο Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε ερώτηση για επιτροπεία στην Ελλάδα, τόνισε ότι: «Το νέο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί από τις ελληνικές αρχές. Καλωσορίζουμε τη βοήθεια των αρχών αλλά αυτό είναι αρκετό».

Σε ότι αφορά τη στήριξη από τους Ευρωπαίους ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι: «Υπήρξαν προβλήματα εμπιστοσύνης. Κάποιες φορές στην Ελλάδα και εκτός σημαντικές φωνές εξέφραζαν αμφιβολίες για το πρόγραμμα. Όμως ομόφωνα τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε νέο πρόγραμμα. Αφορά 130 δισ. ευρώ. Θα τα έδιναν αν δεν πίστευαν; Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην επιτυχία. Οι Κασσάνδρες ας αρχίσουν να σκέφτονται ότι το πρόγραμμα θα δουλέψει».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Τις επόμενες εβδομάδες προσδοκούμε να υπάρξει εφαρμογή των συμπληρωματικών δράσεων που αποφασίσαμε σήμερα που θα δώσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον», ενώ ανέφερε ότι μεταξύ άλλων έγινε συζήτηση για το πρόγραμμα «Ήλιος» που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις ΑΠΕ.