«Με αυτά που ακούμε στις δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης, με αυτά που γνωρίζουμε ότι έχει μπροστά της, τη στάση την ουδέτερη με ερωτηματικά που αρχίζει να παίρνει για μέτρα τα οποία έχει ψηφίσει, εύλογα εγείρονται ερωτηματικά για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές».
Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, βουλευτής Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».
Με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητοστάκη στο συνέδριο της ΝΔ, ο οποίος έθεσε το κόμμα σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα, ο κ. Βρούτσης παρατήρησε πως υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές όταν ερωτώνται εάν θα εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί να ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου του 2019 και κάποια και το 2018, «απαντούν διστακτικά, ότι θα το σκεφθούν και αυτό από μόνο του λέει κάτι».
«Ξέρουν ότι είναι μπροστά τα πολύ δύσκολα και ότι μαζί με τα υπόλοιπα που θα υποστεί η ελληνική κοινωνία θα αποτελέσουν ένα κύμα οργής και θέλουν να δουν πώς θα το αντιμετωπίσουν» εκτίμησε, ενώ διαβεβαίωσε πως «η ΝΔ είναι πάντα έτοιμη, καθώς είναι μεγάλο κόμμα, όχι ένα κόμμα ευκαιρίας που δημιουργήθηκε πάνω στο καλάμι του λαϊκισμού και της δημαγωγίας και κρατήθηκε, όχι τυχαία, αλλά γιατί έχει ιδέες και βαθιές ρίζες στην κοινωνία -αξιακές και ιδεολογικές».
Ερωτηθείς πώς προσεγγίζει η ΝΔ το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Η ΝΔ επιδιώκει την αυτοδυναμία, όμως ταυτόχρονα έχουμε πει ότι ανεξάρτητα του ποσοστού που θα πάρει η ΝΔ στις εκλογές, το θέμα μίας ευρύτερης πολιτικής συμμαχίας, για να αντιμετωπίσουμε τα εθνικά ζητήματα της χώρας, θα είναι πάντα μία ανοιχτή ατζέντα και ένα ανοιχτό προσκλητήριο για όλα τα κόμματα, τα οποία είναι και στο δημοκρατικό τόξο, αλλά ανήκουν και στις πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συνεννοηθούμε».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στα σημειώματα των ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου, που εστάλησαν σε 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, ο τομεάρχης της ΝΔ τόνισε ότι ήδη, από τον Ιούλιο του 2017, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του συμψηφισμού των εισφορών, αλλά παραμένει ανεφάρμοστη.
«Ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλλε το υπουργείο Εργασίας από την 1η Ιουλίου του 2017 να εφαρμόσει εισφορές, όχι με βάση το εισόδημα του 2015, αλλά του 2016, γιατί πλέον υπάρχει η πληροφορία, το υπουργείο Εργασίας διαθέτει την πληροφορία, γνωρίζει. Έχει πάρει το υπουργείο την πληροφορία από το taxis και ήταν μία απλή εφαρμογή, το πάτημα ενός κουμπιού, του enter, για να δοθεί η εντολή, ώστε οι εισφορές να υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2016» σημείωσε, εξηγώντας ότι «με δεδομένη τη μείωση στα εισοδήματα του 2016 -κατά 900.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2015- οι ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να καταβάλλουν σήμερα 1,4 επαγγελματίες είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που θα έπρεπε και δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά τους εισοδήματα».