«Το διαρκές όσο και διαχρονικό έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος του περιβάλλοντος στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα», παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών -Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, στο περιφερειακό-αναπτυξιακό συνέδριο, στα Μέγαρα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μάνδρα πλημμύρισε, όμως τις προηγούμενες φορές δεν υπήρξαν θύματα, διευκρίνισε ο υπουργός, λέγοντας ακόμη πως «όλη η Ελλάδα είναι μια Μάνδρα». Από το 1945 ακόμη, το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης περνούσε μέσα από τον τότε οικιστικό ιστό της Μάνδρας, ενώ από τη δεκαετία του ’70 τα δύο ρέματα όχι μόνο δεν διευθετούνται, αλλά, αντιθέτως, εξαφανίζονται. Κάπου εκεί γίνεται και μία από τις μεγαλύτερες πλημμύρες της Μάνδρας … Με την επέκταση της πόλης το 1982, τα ρέματα εξαφανίζονται οριστικά και είναι αποκαλυπτικό αυτό που είπε ο υπουργός, τα δύο ρέματα της περιοχής (Σούρες-Αγ. Αικατερίνη) δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη και σήμερα.
Παραλλήλως τόνισε πως έπεσε τόση πολλή βροχή τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου, ώστε μπορεί κανείς να κάνει λόγο για «φαινόμενο 50ετίας», ενώ παρά την περί του αντιθέτου φημολογία στο Όρος Πατέρας δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο καμένης γης, ανέφερε.
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε την κυβερνητική απόφαση για νομοσχέδιο στη Βουλή που θα… συμμαζεύει το χάος της διαδικασίας αδειοδότησης σε μια αρχή, ενώ προτεραιότητα παίρνουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
Τα κυριότερα εγκλήματα είναι, κατά τον υπουργό Υποδομών, η εγκληματική αδιαφορία, η πλήρης απουσία εποπτικών οργάνων, τα ανεπαρκή έργα, οι μεγάλες αυθαιρεσίες με ευθύνη των Δήμων και των συναρμόδιων Υπουργείων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αλλά, όμως, «το νερό έχει ισχυρή μνήμη, όπως και ο ελληνικός λαός, κ. Μητσοτάκη», δήλωσε ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος υπογράμμισε και την «ποιοτική διαφορά» της παρούσας κυβέρνησης από τις προηγούμενες: συνεργάζεται με όλες τις περιφερειακές διοικήσεις ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.