Στην σκιά των μεγάλων αποφάσεων για την οικονομία το ελληνικό πολιτικό σύστημα μετρά τις πληγές του και ανησυχεί βαθύτατα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήρθαν να επιβεβαιώσουν το φόβο δραματικών ανακατατάξεων και τα επιτελεία ειδικά των δύο μεγάλων κομμάτων βρίσκονται σε μεγάλο προβληματισμό αν όχι σε πανικό. Η ΝΔ αν και παραμένει η μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος εν τούτοις δεν συγκεντρώνει ποσοστά αυτοδυναμίας.
Οι επιτελείς του Α. Σαμαρά αναζητούν λύσεις στην διεύρυνση του κόμματος και την δημιουργία της «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης» με την είσοδο μετά τους κ. Βορίδη και Γεωργιάδη κι άλλων στελεχών από το χώρο της κεντροδεξιάς και του παραδοσιακού κέντρου.
Έτσι ακούγονται τα ονόματα των κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου ενώ φαίνεται ότι η Συγγρού ρίχνει μεγάλο βάρος και σε τοπικά στελέχη και προσωπικότητες..Παράλληλα μεθοδεύει την επιστροφή των διαγραφέντων οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δηλώνουν «ψυχή τε και σώματι στην ΝΔ».
Η Συγγρού εμφανίζεται να μην ανησυχεί για την δημιουργία κόμματος από την λαϊκή δεξιά και τους κ. Καμμένο και Μανώλη εν τούτοις όμως παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ μετρούν χαμένα ποσοστά .Καίριας σημασίας θεωρείται το θέμα ηγεσίας και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες και εφόσον όλα πάνε καλά στο Eurogroup o Ε. Βενιζέλος να παραιτηθεί από την θέση του υπουργού οικονομικών για να δρομολογηθεί η διαδικασία διαδοχής του Γ. Παπανδρέου.
Ήδη όμως ο Χ. Καστανίδης κινείται αυτόνομα σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ. Όπως κι αν έχει τα δυο μεγάλα κόμματα πυλώνες του δικομματισμούς τα τελευταία 30 χρόνια εμφανίζονται να μη μπορούν να κρατήσουν το πολιτικό σύστημα στις γνωστές σταθερές με την αριστερά να κερδίζει έδαφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα μικρότερα κόμματα δορυφόροι του δικομματισμού έχουν πληγεί ευθέως.
Το κόμμα της κ. Μπακογιάννη στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται εκτός Βουλής ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης που βλέπει τα ποσοστά του ΛΑΟΣ να συρρικνώνονται αναγκάζεται τελευταία να σηκώσει αντιμνημονιακή παντιέρα…