Το αίτημα κορυφαίων στελεχών για επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί, εκτός απροόπτου, στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Η Ιπποκράτους ενημέρωσε χθες τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να είναι στην Αθήνα την Πέμπτη, τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην οικονομία, καθώς η αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup για τη Δευτέρα, είναι πιθανό να αναβάλει και τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση η εσωκομματική ατζέντα δεν αλλάζει. Η εκτίμηση ότι μετά τις διαγραφές (κυρίων των παπανδρεϊκών στελεχών και βουλευτών) το ΠΑΣΟΚ παραμένει χωρίς κεντρική καθοδήγηση και πυξίδα δεν έχει αλλάξει και οι επίσημες ανακοινώσεις του Μαξίμου για εκλογές τον Απρίλιο, οδηγούν τον Ευ. Βενιζέλο αλλά και όλα τα κορυφαία στελέχη που τον στηρίζουν για περισσότερο άμεσες διαδικασίες από αυτές που προβλέπει η τελευταία απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Εφόσον το PSI προχωρήσει κανονικά, (μετά την ολοκλήρωσή του οι πληροφορίες θέλουν τον Ευ. Βενιζέλο έτοιμο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση) τότε το σχέδιο των Βενιζέλου – Λοβέρδου αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών είναι η μετατροπή της Εθνικής Συνδιάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου σε έκτακτο συνέδριο ώστε να ληφθούν εκεί οι όποιες αποφάσεις απαιτούνται, ώστε η εκλογή νέου αρχηγού να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες θέλουν τους Χάρη Καστανίδη και Λούκα Κατσέλη να σκέπτονται σοβαρά την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού – αν και αποτελεί μείζον ζήτημα το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοιογένεια ανάμεσα στην ομάδα των βουλευτών που διαγράφηκαν – εφόσον διαγραφούν και από το κόμμα και δεν τους επιτραπεί να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Το δίδυμο Βενιζέλου – Λοβέρδου φέρεται να θεωρεί απίθανη εξέλιξη η επιτροπή Δεοντολογίας να αποφασίσει κόντρα στην απόφαση Παπανδρέου να τους παραπέμψει και τελικά Κατσέλη και Καστανίδης να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια. Η απάντηση ωστόσο μάλλον θα δοθεί γρήγορα καθώς οι πληροφορίες θέλουν το αργότερο ως την Παρασκευή ο επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας Γ. Ανωμερίτης να συγκαλεί συνεδρίαση ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι πιθανότητες για μία τρίτη υποψηφιότητα από το λεγόμενο «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» , αυτή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρ. Παπουτσή – παρά το ότι ο ίδιος δεν έχει δώσει στίγμα – είναι σύμφωνα με τους περισσότερους εντός κόμματος συνομιλητές, λιγοστές.

Η κ. Κατσέλη πάντως με αφορμή την απόφαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να στείλουν στην Ελλάδα την «εναλλακτική τρόικα» η οποία θα προσπαθήσει να συγκροτήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, επανέφερε χθες στο προσκήνιο τη θέση της ότι το Μνημόνιο 2 δε βγάζει την Ελλάδα από την κρίση και ως εκ τούτου πρέπει να αναζητηθούν άλλες βιώσιμες λύσεις.

Πολλοί εξέλαβαν αυτήν την παρέμβαση της πρώην υπουργού Οικονομίας και Εργασίας, ως συντήρηση της συζήτησης για πιθανή υποψηφιότητά της ή ακόμα και για την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού.