Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και εκπροσώπων των τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Ζάκυνθο προσυνεδριακή διαδικασία για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιόνιων Νησιών, που θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα στην Κέρκυρα.
Ειδικότερα ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στο διήμερο του αναπτυξιακού συνεδρίου τόνισε ότι «θα καταγραφούν απόψεις και θα συζητηθούν με την παρουσία των αρμοδίων υπουργών ενώ για το κλείσιμο των εργασιών υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για άμεση υλοποίηση των στόχων. Είναι μια συμφωνία αυτή που καταστρώνεται μεταξύ της κυβέρνησης και των τοπικών κοινωνιών για να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτό το φαύλο κύκλο που ζήσαμε επί δεκαετίες στην πατρίδα μας και οδήγησε στην πιο βαθειά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που γνωρίσαμε».
Ακολούθως ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική για ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση προσθέτοντας ότι «η χώρα μας είχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και ίσως η πιο υψηλή στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Αυτό δεν εμπόδισε να πέσουμε στη μαύρη τρύπα της κρίσης και να δοκιμαστούμε για 7-8 χρόνια με βάση την στρατηγική που είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. ‘Αρα νέα αναπτυξιακή στρατηγική γιατί η προηγούμενη απέτυχε. Εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης γιατί το μοντέλο που είχε δρομολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε σε οικονομική κρίση, σε ύφεση, σε ακραίες πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας».
Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Κοντονής έριξε τα βέλη τους στα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την οικονομική κατάσταση που έχει επέλθει η χώρα, λέγοντας ότι «δεν περιμένω από τους πολιτικούς ανταγωνιστές της κυβέρνησης και του ΣYΡΙΖΑ να ομολογήσουν πως η χώρα βγαίνει από το καθεστώς της επιτήρησης και των μνημονίων, και δεν θα το ακούσουμε ούτε από τον κ. Μητσοτάκη ούτε από την κ. Γεννηματά. Δεν θα το ακούσουμε γιατί αυτοί είναι υπεύθυνοι και αυτοί οδήγησαν τη χώρα εδώ που την οδήγησαν και δεν μπορούν να αποδεχτούν πως μία κυβέρνηση της αριστεράς που έβαλε πλάτη σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα, την οδηγεί τελικά σε μία νέα εποχή και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα».
«Το σημαντικό όμως είναι πως αυτό το αναγνωρίζουν οι διεθνείς οργανισμοί, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγνωρίζεται σε παγκόσμια κλίμακα πως η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια το 2018 και αρχίζει η πορεία της ανάκαμψης. Τώρα λοιπόν πρέπει να συνεννοηθούμε ποια είναι η ανάπτυξη που θέλουμε και πώς πρέπει να οργανωθεί. Πριν βγούμε στο ξέφωτο πρέπει να συμφωνήσουμε και μάλιστα με τη σοβαρότητα και την εμπειρία όχι μόνο της 7χρονης φτωχοποίησης της κοινωνίας αλλά και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν 30 χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.
Στην συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε μια σειρά από έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στο νησί. Ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε πως στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη Ζάκυνθο είναι η δημιουργία ενός σοβαρού επιστημονικού φορέα έρευνας για το περιβάλλον που θα προκύψει από την ενοποίηση του Ιονίου πανεπιστημίου με το ΤΕΙ, θα έχει ως αφετηρία τη λειτουργία του ΕΘΠΖ και θα εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο μελέτης των μεσογειακών οικοσυστημάτων με την ανάλογη εξειδίκευση και οργάνωση ενώ για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο νησί ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθούν και τα δύο τμήματα σπουδών που ήδη λειτουργούν στην Παναγούλα.
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο κ. Κοντονής στις εργασιακές σχέσεις και προανήγγειλε την ενίσχυση του γραφείου Εργασίας στο νομό με πρόσθετο προσωπικό καθώς και την αποζημίωση μέσω ειδικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, των εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που διακόπτουν την λειτουργία τους με μισθούς έξι μηνών προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των οικογενειών τους μέχρι να ξαναβρούν εργασία.
Σε ότι αφορά τα έργα και τις παρεμβάσεις στο νομό ο κ. Κοντονής, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανακοίνωσε ότι θα γίνει άμεσα αποδεκτό και θα υλοποιηθεί το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του νομού που προβλέπει παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των τουριστικών περιοχών του νησιού.
Στα έργα που προωθούνται για την Ζάκυνθο άμεσα ο κ. Κοντονής ανέφερε την διάνοιξη του δρόμου Αλυκών έως Πηγαδάκια προκειμένου να αποσυμφορηθεί από την κίνηση ο δρόμος Ζακύνθου – Κατασταρίου και να ολοκληρωθεί η οδική σύνδεση του κόλπου Λαγανά με τον κόλπο Αλυκών, η αναβάθμιση του λιμανιού των Βολιμών με την εγκατάσταση Λιμενικού σταθμού, το Κλειστό γυμναστήριο στο Φιολίτη ενώ σε ότι αφορά την προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων ανέφερε ότι τα λιμενικά έργα μπαίνουν πλέον σε ένα μόνιμο και σταθερό προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια με βάση το master plan που εγκρίθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και ότι ενδέχεται να υπάρξουν βελτιώσεις σε ότι αφορά τη θέση ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Τέλος ανακοίνωσε ότι η ΜΟΜΑ θα εγκαταστήσει σύντομα την δεύτερη γέφυρα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη στην πόλη της Ζακύνθου, που θα λύσει το συγκοινωνιακό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής.