Η σύσφιξη των διμερών σχέσεων της χώρας μας με τη Σουηδία και τη Σλοβακία αποτέλεσε το θέμα συνάντησης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τις νέες πρέσβεις των δύο χωρών στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού με τη νέα πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα, Σαρλότ Σέιμελιν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων της Σουηδής πρέσβη στην Ελλάδα, συζητήθηκαν η ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών και η επιβεβαίωση προθέσεων για τη διεύρυνση τόσο των διμερών εμπορικών σχέσεων, όσο και των διμερών επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται, ήδη, στον δρόμο της ανάπτυξης και ανέφερε τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και η δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων, όπως οι Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας που υλοποιεί το υπουργείο Οικονομίας και αφορά στη συνεργασία των Ελλήνων επιστημόνων που βρίσκονται στη Σουηδία με αυτούς στην Ελλάδα και αντιστρόφως, που θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντα πεδία για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη διαπίστωση ότι η σουηδική επιχειρηματική κοινότητα εμπιστεύεται την Ελλάδα, αφού οι σουηδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν σταθερά στη χώρα μας συνέχισαν και, σε κάποιες περιπτώσεις, επέκτειναν τις δραστηριότητές τους, ενώ φέτος μία νέα σουηδική εταιρεία στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας επένδυσε στην Ελλάδα.
Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών, το αμέσως επόμενο διάστημα, για τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας, με στόχο να προβληθεί η επιχειρηματική και επενδυτική φυσιογνωμία της Ελλάδας.
Ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε και με την νέα πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα, Ιβέτα Χρίκοβα, απίσης, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της.
Οι δύο πλευρές επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών. Ο υπουργός Οικονομίας έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξισορρόπησης του εμπορικού ισοζυγίου των δύο χωρών και παρουσίασε τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, αναφέροντας ενδεικτικά μία σειρά ελληνικών προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα στους τομείς της κατασκευής υποδομών, των νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, της αγροδιατροφής, της ναυτιλίας και κυρίως του τουρισμού. Επίσης, συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης πρωτοβουλιών μέσω του Οργανισμού Enterprise Greece και επιχειρηματικών αποστολών για μεγαλύτερη σύσφιξη των διμερών σχέσεων.