Το θέμα της προστασίας των πολιτών της Ευρώπης από ακραία καιρικά φαινόμενα έθεσε ο πρωθυπουργός στην κοινωνική σύνοδο του Γκέτεμποργκ. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του για το κύμα αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς σχετικά με την τραγωδία στην Αττική, είπε ότι θα ζητήσει συγκεκριμένη βοήθεια. Επισήμανε ότι η γραφειοκρατία στην Ευρώπη είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, «οπότε πρώτα απ’ όλα προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες μας με τις δικές δυνάμεις».
Ο κ. Τσίπρας έθεσε ευρύτερα το θέμα της προστασίας των πολιτών της Ευρώπης από ακραία φυσικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο αυτό ζήτημα, επισήμανε ότι είναι κάτι που επίσης «θα συζητήσουμε στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο, καθώς τέτοια γεγονότα θα τα βρίσκουμε μπροστά μας πιο συχνά στο μέλλον».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη σύνοδο, όπου θα συζητηθεί ο κοινωνικός πυλώνας, και τόνισε: «Είναι αναγκαίο να συζητήσουμε για το πώς να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο που δημιουργεί ανισότητες και προκαλεί brain drain της νέας γενιάς (…). Είναι αναγκαίο να προστατέψουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά τη νέα γενιά». Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως δεν είναι σίγουρος ότι θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα, ωστόσο διατύπωσε μια ελπίδα: «Ίσως είναι ένα βήμα, προκειμένου να πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά».