Τρία βήματα πριν από τη συμφωνία βρίσκεται η κυβέρνηση και η τρόικα με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά να συνεχίζεται ως το μεσημέρι που έχει προγραμματιστεί η νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο ποσοστό της μείωσης του κατώτατου μισθού και την παύση της μετενέργειας προστέθηκε από χθες η απαίτηση της τρόικας για «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις για να καλυφθούν τα 3,3 δις ευρώ που ψάχνει η κυβέρνηση ώστε να καλύψει την «τρύπα» του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο αναφέρει ότι η τρόικα ζητά μέτρα ύψους περίπου 850 εκ. ευρώ. Και αυτό σημαίνει νέες περικοπές πέραν αυτών που έχουν συζητηθεί σε υγεία και άμυνα. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ενώ χθες η συνάντηση Παπαδήμου – τρόικας ήταν προγραμματισμένη για τις οκτώ το βράδυ, μέχρι τις δέκα και μισή δεν είχε ξεκινήσει, διότι τα στελέχη της τρόικας ήταν ακόμα στο υπουργείο Οικονομικών…

Το αποτέλεσμα είναι ότι σε σύγκριση με την εικόνα που υπήρχε μετά τη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών το βράδυ της Κυριακής, το κλίμα επιδεινώνεται και σε αυτό έχουν συντελέσει και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που πιέζουν για οριστικοποίηση της συμφωνίας …χθες, αλλά και οι επικείμενες αντιδράσεις κομμάτων και εργαζομένων.

Πέραν της νέας απειλής της τρόικας για περικοπή 20% στις κύριες συντάξεις, στο τραπέζι παραμένει άλυτο και το ποσοστό της μείωσης του κατώτατου μισθού αλλά και ποιους θα αφορά αλλά και το αίτημα για παύση της μετενέργειας για το οποίο η τρόικα δεν κάνει πίσω. Και σε αυτό το κλίμα κανείς (από το Μαξίμου αλλά και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση) δεν έβαζε χθες το χέρι του στη φωτιά, ότι η σημερινή σύσκεψη θα καταλήξει σε συμφωνία.

Βγαίνοντας χθες από τη συνάντηση με την τρόικα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην καταστροφή της χρεοκοπίας και την παραμονή στο ευρώ, παρομοιάζοντας τη διαπραγμάτευση με Λερναία Ύδρα.

Φέρεται ωστόσο ο ίδιος στη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ να εκτίμησε ότι ακόμα και αν η συμφωνία υπογραφεί ως έχει και τα πράγματα προχωρήσουν, είναι εξαιρετικά πιθανό το Μάιο ή Ιούνιο να χρειαστούν νέα μέτρα που θα αφορούν το 2013 και 2014, ενώ ο Γ. Κουτρουμάνης φέρεται να προανήγγειλε ότι «αν δεν καλυφθούν τα 3,3 δις ευρώ τότε η τρόικα θα ζητήσει ‘ψαλίδι’ στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες αργά χθες βράδυ ή το αργότερο ως αύριο το μεσημέρι, τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα έχουν στα χέρια τους ένα κείμενο περίπου 15 σελίδων με το σύνολο της συμφωνίας για PSI, δανειακή σύμβαση, νέο οικονομικό πρόγραμμα 2012-2015 αλλά και τα έκτακτα μέτρα για την κάλυψη των 3,3 δις ευρώ που έχει επικεντρωθεί η διαπραγμάτευση των τελευταίων ωρών.

Το κείμενο θα έχει τη μορφή επιγραμματικού Μνημονίου το οποίο θα κληθούν να υπογράψουν οι τρεις αρχηγοί (σύμφωνα με άλλες πληροφορίες αρκεί η συγκατάθεσή τους σε συναντήσεις με τα στελέχη της τρόικας που θα ακολουθήσουν) ώστε να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη από τον αντιπρόεδρο και υπουργός οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το PSI έχει κλείσει αλλά δεν ανακοινώνεται μετά από απαίτηση της τρόικας για ανακοινώσεις «πακέτο» και σύμφωνα με αυτές το επιτόκιο έχει κλείσει στο 3,7%.