Ψηφίζεται τις επόμενες ώρες, από την Ολομέλεια, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για το υπαίθριο εμπόριο και τις αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία, ένα νομοσχέδιο για το οποίο η κυβέρνηση δηλώνει ότι με τις προωθούμενες διατάξεις καλύπτονται όλα τα ζητήματα που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο με κομβικό σημείο τον εξορθολογισμό των προστίμων, τη διεύρυνση των λαϊκών αγορών με περισσότερα προϊόντα, την ενίσχυση του ρόλου του παραγωγού.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση ρύθμισης του υπαίθριου εμπορίου και του επιμελητηριακού θεσμού. Σε αντίθεση δε με το πρόσφατο παρελθόν, το παρόν νομοσχέδιο προέκυψε μετά από διαβούλευση διάρκειας δύο ετών, με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι μια σειρά διατάξεων που εκσυγχρονίζουν και κωδικοποιούν το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας αφενός του υπαίθριου εμπορίου, αφετέρου των εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και επαγγελματικών επιμελητηρίων της χώρας», είπε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ειδικά για το υπαίθριο εμπόριο, ο υπουργός είπε ότι πρέπει να είναι σταθερός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας, για να υπογραμμίσει ότι δίνεται η ευκαιρία σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, με έμφαση τις οικονομικές ομάδες, να καταστεί ενεργό οικονομικά μέσω των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων. «Η βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η απλοποίηση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης αδειών», είπε ο κ. Παπαδημητρίου και προσέθεσε ότι ενισχύεται η ισονομία και διασαφηνίζονται θέματα της αρμοδιότητας των οργάνων της διοίκησης όσον αφορά τη ρύθμιση, την εποπτεία και τον έλεγχο των δράσεων του υπαίθριου εμπορίου με στόχο την ασφάλεια δικαίου και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι το νομοσχέδιο παρέχει στον παραγωγό τη δυνατότητα να δραστηριοποιείται είτε σε οργανωμένη αγορά υπαίθριου εμπορίου, είτε ατομικά, είτε μέσω της συμμετοχής του σε συνεργατικά σχήματα. Παράλληλα μεριμνά για την πλήρη απασχόληση του επαγγελματία πωλητή. Επίσης με αντικειμενικό τρόπο αποσαφηνίζεται η χορήγηση θέσεων των πωλητών κατά σειρά προτεραιότητας με χρήση κριτηρίων κοινωνικού χαρακτήρα αλλά και επαγγελματικής διαγωγής και ευσυνειδησίας.

Αναφερόμενος στις διατάξεις για την επιμελητηριακή νομοθεσία, υπουργός Οικονομίας είπε πως στόχος είναι τα επιμελητήρια να αναβαθμιστούν ως σύμβουλοι της Πολιτείας, ως πάροχοι υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στα μέλη τους και ως αυτοτελής αναπτυξιακός πυλώνας, ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των διατάξεων για τα επιμελητήρια, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι καθιερώνεται το κέντρο υποστήριξης επιχειρήσεων, με στόχο την επέκταση της αρχής της “μίας στάσης” για τη διεκπεραίωση διαδικασιών που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται τα περιφερειακά επιμελητηριακά συμβούλια ως αυτοτελή συλλογικά όργανα όλων των επιμελητηρίων κάθε περιφέρειας με διττή αποστολή. Δηλαδή, τη θεσμική κατοχύρωση και συντονισμένη άσκηση του γνωμοδοτικού ρόλου των επιμελητηρίων στην κατάρτιση των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων και την υποβολή προτάσεων σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων, ιδίως στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

«Θεωρούμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις επιβεβαιώνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη της Πολιτείας στα επιμελητήρια ως θεματοφύλακες της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία, ως γνωστόν, βασίζεται στην επεξεργασία και την υλοποίηση προτάσεων που έχουν ζυμωθεί σε περιφερειακά συνέδρια», επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου και πρόσθεσε ότι ανάλογη εμπιστοσύνη επιδεικνύεται και στους εργαζομένους στα επιμελητήρια, οι οποίοι κλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να σηκώσουν το βάρος μίας σημαντικής μείωσης των οργανικών θέσεων των υπηρεσιών τους. Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στο έργο τους, καθιερώνεται μία αντικειμενική και απόλυτα διαφανής διαδικασία στελέχωσης των επιμελητηρίων με ενισχυμένο τον εποπτικό ρόλο του ΑΣΕΠ.

«Κλειδί για την αναβάθμιση του θεσμού είναι και η ενίσχυση της συμμετοχής των μελών των επιμελητηρίων. Προς αυτήν την κατεύθυνση το εκλογικό σύστημα καθίσταται πιο αναλογικό, ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ τμημάτων και κατοχυρώνεται η συμμετοχή της γυναικείας επιχειρηματικότητας -η οποία γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη στη χώρα μας- στις εκλογικές διαδικασίες», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως εξίσου σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η προσπάθεια προσέλκυσης νέων επιχειρηματιών, μέσω της καθιέρωσης ορίου δύο θητειών για τους προέδρους.

«Ο στόχος είναι απλός. Όπως η ίδια η κατάρτιση των διατάξεων βασίστηκε σε μία συμμετοχική διαδικασία έτσι και η εφαρμογή τους πρέπει να γίνει κτήμα και προνόμιο του συνόλου της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Με άλλα λόγια το συγκεκριμένο κεφάλαιο του νομοσχεδίου δεν είναι μόνο ένα σήμα εκσυγχρονισμού των επιμελητηρίων, αλλά και κάλεσμα για συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία. Η ομαλή εξέλιξη αυτής της συνεργασίας προϋποθέτει τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων και την υπέρβαση στενών μικροκομματικών συμφερόντων», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έκανε δεκτή πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων σχετικά με τον αριθμό των υποψηφίων προς τους οποίους μπορούν να εκφράζουν την προτίμηση τους οι εκλογείς και άλλες τεχνικές λεπτομέρειες των εκλογών.