Το Eurogroup θα συνεδριάσει όταν θα υπάρξει συνολική συμφωνία στην Αθήνα, άφησε να εννοηθεί σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρέν, προσθέτοντας πως όταν ξεκαθαρίσουν όλα τα στοιχεία, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενεργήσουν, άμεσα, έστω και χωρίς φυσική παρουσία.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα είναι εξαιρετικά περίπλοκες, αλλά υπάρχει ξεκάθαρη βούληση από όλες τις πλευρές να βρεθεί συμφωνία, σε εθελοντική βάση.
Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά, ο Αμαντέου Αλταφάζ δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα.
Υπενθύμισε, ωστόσο, την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένα από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η απώλεια της ανταγωνιστικότητάς της την τελευταία δεκαετία».
Σημείωσε, ακόμη, ότι όλα είναι αντικείμενο συζήτησης και ότι η τρόικα και οι ελληνικές αρχές εξετάζουν όλους τους τομείς που έχουν επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μισθών στην αγορά εργασίας.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει όταν υπάρξει συμφωνία για το PSI και για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας.
«Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία στο τραπέζι, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να δούμε αν και κατά πόσο θα χρειαστεί η συμμετοχή του δημόσιου τομέα», ανέφερε ο Α. Αλταφάζ, υπενθυμίζοντας ότι στόχος είναι το ελληνικό χρέος να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε τα κενά τα οποία υπάρχουν στην εφαρμογή του πρώτου προγράμματος και κυρίως σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2011.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αξιωματούχου του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, σχετικά με την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την κοινωνική επίδραση που έχει το πρόγραμμα προσαρμογής στη χώρα.
Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της για πολλά χρόνια, πριν από την κρίση» και πρόσθεσε πως η διόρθωση αυτού είναι, χωρίς αμφιβολία, μια οδυνηρή διαδικασία για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Επισήμανε δε ότι η Επιτροπή προσπαθεί, με διάφορους τρόπους, να ενισχύσει την ελληνική κοινωνία, μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων, της Ομάδας Δράσης κλπ.