Επισπεύδονται όπως όλα δείχνουν οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, με τον Γιώργο Παπανδρέου να μην αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέσα στο Φεβρουάριο.
Ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να του το ζήτησε ευθέως στη μεταξύ τους συνάντηση που έγινε πριν από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ζητώντας η εκλογή νέου αρχηγού να γίνει από 14 ως 28 Φεβρουαρίου με το επιχείρημα ότι μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί το PSI θα έχει αναρτηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος και θα εκταμιεύεται η επόμενη δόση.
Το αίτημα αυτό στήριξαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ο Π. Ευθυμίου, η Β. Παπανδρέου, ο Ντ. Βρεττός και ο Β. Κεγκέρογλου (με επιστολή που έστειλε) συνδυάζοντάς το μάλιστα με την ανάγκη στο δρόμο προς την εκλογή νέου αρχηγού να υπάρξει μόνο μία υποψηφιότητα, ώστε να δοθεί η εικόνα της ενότητας προς τα έξω.
Μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Γ. Παπανδρέου ειδοποιήθηκε από συνεργάτες του αλλά και διάφορα στελέχη που τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του ότι ετοιμάζεται κίνηση ώστε το θέμα της επίσπευσης να τεθεί σε ήπιους τόνους από βουλευτές με ειδικό βάρος. Τότε, τον συμβούλευσαν να αφήσει ένα «παράθυρο» ότι η διαδικασία μπορεί να αλλάξει με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, κάτι που άφηνε ανοικτό και ο Νίκος Αθανασάκης μιλώντας με τους δημοσιογράφους, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση.
Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε μεν στην ανάγκη υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, σε δεύτερη φάση όμως είπε ότι «το πολιτικό συμβούλιο αξιολογεί τον κατάλληλο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών».
Στη συνέχεια ωστόσο, ζήτημα στις συζητήσεις και τα πηγαδάκια πολλών βουλευτών αποτέλεσε η ξεκάθαρη προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να θέσει τους όρους της αποχώρησής του, βάζοντας το πολιτικό πλαίσιο αφενός της πορείας του ΠΑΣΟΚ προς την αλλαγή ηγεσίας, αφετέρου στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.
Βασικός όρος για τον κ. Παπανδρέου προς τους επιγόνους του φαίνεται ότι είναι να μην υπάρξει προσπάθεια απαξίωσης της τελευταίας διετίας και μέσω αυτής του ιδίου.
Πρέπει να είπε πάνω από δέκα φορές τη φράση «κάναμε λάθη, αλλά κάναμε μία αρχή» και ζήτησε από τους βουλευτές του «να είναι υπερήφανοι που ψήφισαν το μνημόνιο» αλλά «και να μην επηρεάζονται από το κλίμα που δημιουργούν τα ΜΜΕ και οι δημοσκοπήσεις» υποστηρίζοντας ότι η πολιτική της διετίας θα δικαιωθεί.
Όσοι δε άκουσαν τον αναλυτικό αλλά και θετικό! απολογισμό του κ. Παπανδρέου για την τελευταία διετία, πέραν του ότι παρέπεμπαν στα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις που αποδεικνύουν – όπως έλεγαν – ότι οι πολίτες χρεώνουν και δεν πιστώνουν στο ΠΑΣΟΚ την εξωφρενική πτώση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, μέσα στην τελευταία διετία.
Αντίστοιχα, διάβασαν πολλοί βουλευτές την αναγγελία από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου της κατάθεσης πρότασης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ «πριν και όχι μετά τις εκλογές».
Είναι εμφανές ότι με αυτήν την κίνηση ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί να συσπειρώσει τους πάντες γύρω του και να ταυτίσει την επίθεση στο πρόσωπό του (και στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου) με την επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ συνολικά…
Ποιοι ζήτησαν εκλογή αρχηγού νωρίτερα
Πέτρος Ευθυμίου
Πετύχαμε στο πρώτο μισό, φανήκαμε τραγικά ανεπαρκείς στο δεύτερο μισό. Δε μπορούμε να πάμε στις εκλογές με το επιχείρημα ότι διασφαλίσαμε τη χώρα. Οι πολίτες θέλουν σχέδιο. Λύση δεν είναι να μην πεθαίνεις, αλλά να έχεις προοπτική. Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για απολογισμό, νέο πρόγραμμα και εκλογή νέας ηγεσίας.
Βάσω Παπανδρέου
Οι πολίτες βρίσκονται σε απελπισία και το ΠΑΣΟΚ καταρρέει. Κάνω έκκληση με δική σου πρωτοβουλία να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ νέα ηγεσία και να αρχίζει να ανακόπτεται η πτωτική πορεία. Κάνω έκκληση και σε όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι να βάλουν πάνω από όλα το συμφέρον της παράταξης και να έχουμε μία υποψηφιότητα, έστω και σε αυτό το συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικά θα έχουμε ευθύνη όλοι μας.
Ντίνος Βρεττός
Πρέπει να πάμε σε επίσπευση διαδικασίας και σε μία υποψηφιότητα προς την εκλογή νέου αρχηγού. Το ζητώ από όλους.
Βασίλης Κεγκέρογλου
Απαιτείται αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, αλλιώς η παράταξη θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση Παπαδήμου.