Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και τα εσωκομματικά βρέθηκαν στο επίκεντρο στη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπ. Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης φέρεται να παρουσίασε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μία ενδιάμεση πρόταση σύμφωνα με την οποία, οι μετοχές θα είναι κοινές αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου που – όπως λένε στελέχη που γνωρίζουν το θέμα – παραπέμπει σε διατήρηση του μάνατζμεντ των τραπεζών από τις διοικήσεις τους, άρα δε θα υπάρξει κρατικοποίηση.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Γ. Παπανδρέου παραμένει στη θέση του υπέρ των καθαρά κοινών μετοχών. Και είναι ενδεικτικό ότι ο Χάρης Καστανίδης – που θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις Παπανδρέου – δεν παρέλειψε να σχολιάσει το ζήτημα με τις τραπεζικές μετοχές τονίζοντας ότι «αν οι μετοχές δεν είναι κοινές με δικαίωμα ψήφου στο εξής, αλλά προνομιούχες, νομίζω ότι η ίδια η Βουλή θα υποστεί μια μεγάλη ήττα που ψήφισε τον περασμένο Οκτώβριο την συγκεκριμένη ρύθμιση» καθώς η χώρα δεν θα έχει κανέναν λόγο πια απέναντι στον τραπεζίτη. Το θέμα είναι μείζον και δύναται να εξελιχθεί στο μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η οποία φέρεται – όπως και οι τράπεζες – να συμφωνούν με την ενδιάμεση πρόταση που φέρεται να προτείνει ο κ. Βενιζέλος.

Σε ότι αφορά στη στάση του υπουργού Οικονομικού, Ευάγγελο Βενιζέλο, και την συνεργασία του με τον κ. Παπανδρέου για ρυθμίσεις όπως εκείνες των τραπεζικών μετοχών, ο κ. Καστανίδης δήλωσε ότι «ο κ. Βενιζέλος τον περασμένο Οκτώβριο είχε πει ότι εισηγήθηκε την ρύθμιση σε συνεννόηση με τον Παπανδρέου και νομίζω ότι συμφωνούσαν».