Σε απαρίθμηση των αποτελεσμάτων από τις συνομιλίες που είχε στις ΗΠΑ, κυρίως με τον Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε μέσω του βήματος της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά των F-16 και την βάση της Σούδας. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι «για πρώτη φορά ακούσαμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλά δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους», κάτι που χαρακτήρισε «απτό αποτέλεσμα».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε «για στενή παρακολούθηση του θέματος αυτού», ενώ πρόσθεσε ότι «απτό αποτέλεσμα η δήλωσή του ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «απτό αποτέλεσμα ήταν η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών μας για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Απτό αποτέλεσμα είναι η ανακοίνωση για κατασκευή σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ενώ είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που ανοίγει τις πύλες της για εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου.
Απτό αποτέλεσμα είναι η αναγνώριση ότι η επόμενη ΔΕΘ, που τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ θα αποτελέσει σημείο καμπής για τις αμερικανικές επενδύσεις».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «απτό αποτέλεσμα η αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», αλλά και «η διαβεβαίωση από πλευράς της διευθύντριας του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πέρασε τον κάβο, ότι δεν απαιτούνται νέα μέτρα και ότι θα κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις για την γ’ αξιολόγηση».
«Αναγκαία η αναβάθμιση των μαχητικών»
Όσον αφορά το θέμα συζήτησης στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ολοκληρωμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού συνολικά του στρατεύματος». Ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν μιλάμε για αγορά νέων αεροσκαφών, μιλάμε για αναβάθμιση των υπαρχόντων». «Έχει κριθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών, τώρα», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η αναβάθμιση δεν συνεπάγεται νέα δαπάνη».
Έκανε λόγο για «σπέκουλα ή δόλο από εκείνους που μίλησαν για συμφωνία 2,4 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση και αυτό είναι το βασικότερο όλων. Το δικό μας “ταβάνι” είναι στα 1,1 δισ. ευρώ για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών». «Θα πάρουμε την προσφορά, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα αξιολογηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε επίσης ότι «δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε καμία συμφωνία αντισταθμιστικά οφέλη. Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα “παράθυρο” για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους».
«Η αξιωματική αντιπολίτευση κράτησε ανεύθυνη στάση, σήκωσε κουρνιαχτό και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε το θέμα. Ελπίζω, γιατί κατάλαβε το λάθος και όχι γιατί κάποιος της τράβηξε το αυτί», είπε ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε: «Στήθηκε από μερίδα ΜΜΕ ένας μύθος για δήθεν συμφωνία που αφορά στη Σούδα και τώρα κ. Θεοδωράκη μας ζητάτε να απολογηθούμε για τον μύθο που κάποιοι έστησαν;».