«Γνωρίζω σε βάθος τον αγώνα που δίνουν οι Έλληνες, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Και εμείς ταλαιπωρηθήκαμε πολύ» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας κ. Lee Nak – Yon, μιλώντας το απόγευμα στο Ελληνοκορεατικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, αναφερόμενος στην προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια κατά τη δεκαετία του ΄90. «Είχαμε μαζέψει ακόμη και τον χρυσό που είχε στην ντουλάπα της κάθε οικογένεια για να καταφέρουμε να βγούμε σε τρία χρόνια από το μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Τα πράγματα, είπε, θα εξελιχθούν θετικά σύντομα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης», τόνισε.
Ο κ. Nak-Yon σημείωσε ότι η επίσκεψη στη χώρα μας είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ως πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τους δεσμούς αίματος που συνδέουν -όπως είπε- τους δύο λαούς από την εποχή του πολέμου της Κορέας.
Αναφερόμενος εξάλλου στις τρέχουσες προκλήσεις για τη χώρα του, σημείωσε την πυρηνική και πυραυλική κρίση, καθώς και τον προστατευτισμό που βρίσκεται σε άνοδο διεθνώς.
Νωρίτερα, μιλώντας πριν τον πρωθυπουργό της Ν. Κορέας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπειρία της Ν. Κορέας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.
«Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, προσφύγατε και εσείς σε εξωτερική βοήθεια, αλλά καταφέρατε να επιτύχετε την εξυγίανση της οικονομίας σας και μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς σας. Οι εμπειρίες της χώρας σας, συνεπώς, μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Διότι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, πολλές από τις οποίες και εσείς αντιμετωπίσατε στο παρελθόν. Η Ελλάδα, η οποία εξέρχεται από μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, μπορεί να αξιοποιήσει και τις δικές σας εμπειρίες και διδάγματα», ανέφερε συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Προσέθεσε δε ότι λίγα χρόνια μετά την κρίση η χώρα είναι πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς και έχει επιδείξει πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη
Τέλος, ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τις νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις να διερευνήσουν το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής και σε φάση ανάκαμψης η οποία αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.
Ως χώρα- στόχο για την Ελλάδα χαρακτήρισε την Ν. Κορέα ο πρόεδρος του Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος.
Στη μεταμόρφωση της Ν. Κορέας, από γεωργική χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές δυνάμεις του κόσμου, με το υψηλότερο παγκοσμίως προσδόκιμο ζωής, στάθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημειώνοντας ακόμη τις ευκαιρίες που διανοίγονται με τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Κορέας.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος του Κορεατικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Lee Dong Guen σημείωσε ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον ναυτιλιακό και τουριστικό τομέα έχει δυνατότητες να επεκταθεί σε νέους τομείς όπως η υψηλή τεχνολογία, τα τρόφιμα- ποτά κ.ά.