«Η αποκλιμάκωση της ανεργίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018. Η σταδιακή βελτίωση του ρυθμού απασχόλησης αποτυπώνεται και στη μείωση των ποσοστών ανεργίας των νέων. Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι, ενώ το Β’ τρίμηνο του 2013 η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ήταν στο 59,2%, σήμερα έχει περιοριστεί στο 43,8%», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά το χαιρετισμό της στη Διημερίδα της Διεύθυνσης Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση των νέων, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία».
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό των νέων που δεν μπορούν να ενταχτούν στην “ενεργό ζωή” και είτε παραμένουν άνεργοι είτε αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να αντιστραφούν τα υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας, ωστόσο αποστολή μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη διασφάλιση της βέλτιστης ανάπτυξης των νέων και την παροχή των καλύτερων ευκαιριών, ώστε να είναι ενεργοί στην αγορά εργασίας και την κοινωνία», συμπλήρωσε η κ. Αντωνοπούλου και συνέχισε: «Δεδομένων των σταθερά υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων και βάσει των αρχικών αποτελεσμάτων και της εκτίμησης των αναγκών έως το 2020, αποφασίστηκε οι πόροι για την απασχόληση των νέων να αυξηθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ σε επίπεδο ΕΕ. Η χώρα μας θα ενισχυθεί με επιπλέον 79 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι στη χώρα μας έχει ήδη δεσμευτεί το σύνολο των πόρων που αφορούν τους νέους για δράσεις που υλοποιούνται ήδη ή θα υλοποιηθούν άμεσα. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο η απορροφητικότητα των πόρων, αλλά και το πώς απορροφούνται».
Όπως ανέφερε, «στη χώρα μας, έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα εργαλείο το οποίο θα διασφαλίσει ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αλλά και οι εθνικοί πόροι, θα διατίθενται με τον πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο για την υποστήριξη των ανέργων και των πολιτικών απασχόλησης».
«Έτσι», κατέληξε η κ. Αντωνοπούλου, «μπορούμε και υλοποιούμε στοχευμένες δράσεις για την υποστήριξη των νέων κατά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους, μέσω της κατάρτισης, της συμμετοχής τους σε προγράμματα μαθητείας, της παροχής κινήτρων για την πρόσληψή τους σε νέες θέσεις εργασίας, αλλά και για την ενίσχυσή τους για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».