Η πλήρως ασύνταχτη εικόνα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην προχθεσινή ψηφοφορία δεν αποτέλεσε μόνο απόρροια της ανασφάλειας των βουλευτών.

Είναι περισσότερο από εμφανές ότι οι στρατηγικές των υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και φυσικά του ιδίου του Γ. Παπανδρέου συγκρούονται πλέον στην πλάτη της κυβέρνησης Παπαδήμου και μάλιστα στην απαγορευτική περίοδο των πλέον κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Πρώτον, δεν είναι τυχαίο ότι ο Α. Λοβέρδος φέρεται να «χρεώνει» κατά πρώτον στους βουλευτές που πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο και στη συνέχεια σε διάφορους «παπανδρεϊκούς» το ότι το μόνο άρθρο που δεν καταψηφίστηκε -ενώ όλα αντιμετώπισαν προβλήματα- ήταν το άρθρο 29 για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών.

Δεύτερον, η Ιπποκράτους στηρίζει τους βουλευτές που καταψήφιζαν το άρθρο 29 χρεώνοντας κοινοβουλευτικό τσαμπουκά, στον υπουργό Υγείας αφού λέγεται ότι ειδοποιήθηκε να μην καταθέσει τελευταία στιγμή αυτό το άρθρο αλλά ο κ. Λοβέρδος επέμεινε.

Τρίτον, η Ιπποκράτους «είδε» τον Ευ. Βενιζέλο πίσω από την πρόταση Σκανδαλίδη για εκλογή νέου προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που αποτέλεσε και ευθεία αμφισβήτηση στο ρόλο Παπανδρέου.

Σημειώνεται πάντως ότι τόσο ο Κ. Σκανδαλίδης όσο και ο Ευ. Βενιζέλος φέρονται να διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ τους, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εξηγεί ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει πολιτικό κενό και έλλειψη πολιτικής διεύθυνσης και δεν πρέπει να ξαναπαρουσιαστεί στη Βουλή όπως προχθές…

Τέταρτον, οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ «χρεώνουν» στον Γ. Παπανδρέου διπλή γραμμή. Ότι δηλαδή δημοσίως στηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου και υπογείως φροντίζει να την «πριονίζει».

Και την ίδια στιγμή, συνεργάτες του Παπανδρέου απαντούν ότι δε μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι προσωπικές στρατηγικές των κορυφαίων στελεχών που ενόψει διαδοχής επιχειρούν να πάρουν αποστάσεις από τη διετία και να «χρεώσουν» το σύνολο των καταστροφικών αποφάσεων, στον Γ. Παπανδρέου.

Σε αυτό το κλίμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής διέψευσε χθες πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Παπαδήμο έτοιμο να παραιτηθεί προχθές το βράδυ, λέγοντας ότι «το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για όλο το πολιτικό σύστημα δεν είναι να παραιτηθούμε.

Είναι να προχωρήσουμε. Και εάν παραιτηθούμε το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να φέρουμε την καταστροφή» συμπληρώνοντας ότι «το αποκλειστικό μέλημα του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI, για τη νέα δανειακή σύμβαση και για το νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης 2013-2015.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στη σύγκληση άλλης μία σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση προς το τέλος της εβδομάδας, αυτή τη φορά με στόχο να ξεκαθαρίσει τη θέση του το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίως, την ένταση ανάμεσα στο Μαξίμου και την Ιπποκράτους επιχείρησαν να εκτονώσουν πρόσκαιρα από τη μία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής που δήλωσε χθες ότι «η κυβέρνηση περιμένει να επιβεβαιωθεί η αυξημένη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στις ψηφοφορίες που έρχονται» και από την άλλη η Ιπποκράτους με την ανακοίνωση για σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου με θέματα «ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για PSI και δανειακή σύμβαση και στήριξη του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου…».

Και έτσι οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου πρόλαβαν τους βουλευτές που όσο έβλεπαν ότι δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση στην πρόταση Σκανδαλίδη, μάζευαν υπογραφές, αλλά μετά τις ανακοινώσεις σταμάτησαν τη διαδικασία.