Σε βατερλό για το ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε η ονομαστική ψηφοφορία επί 11 κρίσιμων άρθρων του νομοσχεδίου, καθώς πάνω από 50 πράσινοι βουλευτές είπαν ένα «ηχηρό» όχι στα άρθρα που προβλέπουν συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, την απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων αλλά και στην τροπολογία του Ανδρέα Λοβέρδου που απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων, καταψηφίζοντας τα.
Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν τις επίμαχες διατάξεις είναι οι βουλευτές Λ. Κατσέλη, Π. Ζούμη, Δ. Κρεμαστινός, Μ. Κατρίνης, Χ. Καστανίδης, Χ Αράπογλου, Ε. Καϊλη, Γ. Διαμαντίδης, Γ. Αμοιρίδης, Χ. Μαγκούφης, Τ. Αντωνίου, Β. Παπανδρέου, Χ Πρωτόπαπας, αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Π. Μπεγλίτης.
Η κυβέρνηση από αλλού το περίμενε και τελικά από αλλού το βρήκε, καθώς οι αμέτρητες διαρροές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ «ακύρωσαν» στην πράξη τις εκκλήσεις κορυφαίων υπουργών, με πρώτο τον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο, για συναίνεση στις διαρθρωτικές αλλαγές. Το παρασκήνιο των ζυμώσεων και των διαβουλεύσεων προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις και οι διαφωνίες των βουλευτών, έφερε αποτέλεσμα στην γαλάζια παράταξη, όχι όμως στην ήδη «επιβαρυμένη» ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στην οποία εκδηλώθηκε αντάρτικο.
Μάλιστα έντονη δυσφορία εκφράζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφερόμενοι στη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά τη ψηφοφορία στη Βουλή.
Η ΝΔ υπερψήφισε τελικά και τα 11 άρθρα, με εξαίρεση την τροπολογία Λοβέρδου στην οποία ψήφισε παρών και βγήκε χωρίς «ρήγματα» από την ψηφοφορία, με μοναδική παραφωνία την «εξαφάνιση» κάποιων γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι είναι και δικηγόροι στο επάγγελμα, όπως οι κύριοι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Τζαβάρας, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Μιχάλης Γιαννάκης, Κώστας Μαρκόπουλος, Μαρ. Τζίμας και η κυρία Ελίζα Βόζενμπεργκ, οι οποίοι δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή και οι περισσότερ εξ αυτών διαμήνυαν ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν τη διάταξη που απελευθερώνει το επάγγελμα των δικηγόρων.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας φαίνεται ότι δύσκολα θα περάσει η τροπολογία του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος, καθώς σχεδόν στο σύνολο τους οι βουλευτές όλων των κομμάτων είτε την καταψήφισαν, είτε δήλωσαν παρών.
Παράλληλα, πολλά «όχι» από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «μάζεψαν» οι διατάξεις που απελευθερώνουν το επάγγελμα των δικηγόρων, μαζί με τα άρθρα για τις συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, αλλά και τα άρθρα 7 και 24, που προβλέπουν τη μεταβίβαση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου στο ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου και τον περιορισμό επιδομάτων των εορτών σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, αντίστοιχα. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η στάση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Βαρβαρίγου, ο οποίος καταψήφισε και τα 11 άρθρα του πολυνομοσχεδίου.
Ειδικότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν:
Άρθρο 4: Παρών 5 όχι δύο.
Άρθρο 6: Παρών 9 όχι 33.
Άρθρο 7: Παρών ένας όχι 13.
Άρθρο 16: Παρών 4 όχι 5.
Άρθρο 17: Παρών 6 όχι 5.
Άρθρο 19: Παρών 6 όχι 10.
Άρθρο 24: Παρών 6 όχι 34.
Άρθρο 29: Παρών 30 όχι 9.
Συγκεκριμένα τα 11 επίμαχα άρθρα για τα οποία έγινε η ονομαστική φανερή ψηφοφορία είναι:
Άρθρο 4: Επιβάλλει αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων.
Άρθρο 5: Καταργείται στις 29 Φεβρουαρίου 2012 η παράταση που είχε δοθεί για την απελευθέρωση των φορτηγών δημόσιας χρήσης.
Άρθρο 6: Παρέχεται η δυνατότητα για την δημιουργία δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια.
Άρθρο 7: Προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας
Άρθρα 16- 19: Προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Όλες οι θυγατρικές εταιρίες του ΕΟΜΜΕΧ καταργούνται και απολύονται ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι.
Άρθρο 24: Προβλέπει περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών.
Άρθρο 28: Εμπορικά ακίνητα που ανήκουν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να παρατείνουν την μίσθωση για ένα χρόνο με μηδενικό μίσθωμα.
Άρθρο 29: Προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.