Σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπου κ. Όλι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Χουντή η συνεισφορά των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, ύψους 30 δισ. ευρώ, στη δέσμη PSI θα γίνει με δύο τρόπους:

1. Θα δοθούν 30 δισ. ευρώ στους συμμετέχοντες κατόχους ομολόγων υπό μορφή βραχυπρόθεσμων χρεογράφων που θα εκδοθούν από το EFSF κατά τη στιγμή της ανταλλαγής χρέους. Αν υποτεθεί ότι το συνολικό ύψος των επιλέξιμων ομολόγων ανέρχεται σε περίπου 200 δισ. ευρώ, τα 30 δισ. ευρώ θα αντιστοιχούν σε περίπου 15%. Οι συμμετέχοντες κάτοχοι ομολόγων θα λάβουν το υπόλοιπο 35% υπό μορφή νέων ομολόγων.

2. Τα 30 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως ασφάλεια για τα νέα ομόλογα. Στο πλαίσιο της επιλογής αυτής, οι συμμετέχοντες κάτοχοι ομολόγων θα λάβουν νέα ομόλογα με ονομαστική αξία κατά 50% χαμηλότερη από την ονομαστική αξία των ομολόγων που προσφέρονται για ανταλλαγή χρέους.

Τα 30 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την εγγύηση τμημάτων ή του συνολικού ποσού του αρχικού κεφαλαίου των νέων ομολόγων. Στη λήξη των νέων ομολόγων, η Ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να πληρώσει μόνο το ποσό το οποίο δεν είναι εξασφαλισμένο με τα 30 δισ. ευρώ.