Με ενημέρωση που παρέχει σε όλα τα κόμμα που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας ο κ. Βενιζέλος έχει ξεκαθαρίσει το τι θα έχει η χώρα μπροστά της από αύριο που επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα έως τις αρχές Απριλίου οπότε αναμένεται η προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Βεβαίως και ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος έχει πλήρη εικόνα του χρονοδιαγράμματος το οποίο έχει ως εξής. Στις 17 Ιανουαρίου επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα και στις 18 Ιανουαρίου επανέρχονται οι εκπρόσωποι των πιστωτών για το PSI.

Μέχρι το Eurogroup της 23ης Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί το γενικό σχήμα του PSI, ενώ έως την Σύνοδο Κορυφής 29 -30 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος.

Εκεί θα υπογράφει ένα προσωρινό μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στο διάστημα 6 έως 10 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί δημόσια η διαδικασία του PSI, ενώ έως το τέλος Φεβρουαρίου θα καταγραφεί η ανταπόκριση των πιστωτών, ώστε να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

Στις αρχές Μαρτίου θα υπάρξει διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα, καθώς θα αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Μέχρι τις 14 Μαρτίου οπότε λήγει η δόση των 14,4 δισ. ευρώ (μετά το PSI θα είναι μικρότερη) θα πρέπει να έχουν εκταμιευτεί περίπου 89 δισ. ευρώ. Στα τέλη Μαρτίου η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Σε κάθε περίπτωση το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση εξαρτώνται το αν η Ελλάδα θα λάβει το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ συν 40 δισ. ευρώ περίπου που είναι το υπόλοιπο του παλαιού δανείου, το αν η Ελλάδα θα απαλλαγεί από 100 δισ. ευρώ (47% του ΑΕΠ) δημόσιο χρέος, το αν ο προϋπολογισμός του 2012, θα ελαφρυνθεί από το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους κατά περίπου 4 δισ. ευρώ (2% του σημερινού ΑΕΠ) και το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στη Ευρωζώνη και θα αποφύγει οποιαδήποτε μη ελεγχόμενη εξέλιξη. Υπό τις προϋποθέσεις αυτές η χώρα θα οδηγηθεί σε Εθνικές Εκλογές στις 29 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Βενιζέλος δηλώνει στις δημόσιες τοποθετήσεις του πως «πρέπει τώρα, χωρίς κανέναν δισταγμό και αμφιθυμία, να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, γιατί όταν αυξάνουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μέσω διαρθρωτικών αλλαγών, τότε μειώνουμε την πίεση εναντίον των μισθών και εναντίον των συντάξεων», θεωρεί δε πως «πρέπει σήμερα να εναρμονισθεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, με το χρονοδιάγραμμα των αδήριτων αναγκών της χώρας».