Την εμπιστοσύνη του στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη βεβαιότητα ότι μπορεί να ανταποκριθούν στις επείγουσες ανάγκες της εποχής, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την ωριαία συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση και Επικρατείας Παντελή Καψή.
Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμμετείχαν το προεδρείο της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη, οι επικεφαλής των παρατάξεων και ο δήμαρχος Αθηναίων.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με το Υπουργείο Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2012 και τις αποδόσεις στους δήμους- που αφορούν 450 εκατ. ευρώ.
Σε προτροπή του πρωθυπουργού να υποβάλλουν προτάσεις για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ αντέτειναν ότι «το κράτος πρέπει να εμπιστευθεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που έχει ακόμη τις προϋποθέσεις να υλοποιεί γρήγορα και αποτελεσματικά πρωτοβουλίες».
Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, η Ένωση προσήλθε στη συνάντηση με τρεις θεματικούς άξονες: τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αναπτυξιακή διέξοδο που μπορεί να δρομολογήσει η Τ.Α. και το ρόλο της Τ.Α. ως βασικού μοχλού κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
Όπως δήλωσε, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα της γραφειοκρατίας, που καθυστερούν την υλοποίηση προγραμμάτων και στις χρονοβόρες διαδικασίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επιβραδύνουν την έκδοση αποφάσεων, καθώς το Συνέδριο δεν εγκρίνει την αναχρηματοδότηση των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Ο κ. Ασκούνης σημείωσε ότι ιδιαίτερα τονίσθηκε «η καχυποψία και η αντιπαλότητα από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι τουλάχιστον στείρα και δεν επιτρέπεται στην παρούσα συγκυρία».
Στο θέμα της γραφειοκρατίας επέμεινε, με δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης Γιάννης Κουράκης, ο οποίος σημείωσε ότι «τονίσαμε τη γραφειοκρατική, αναποτελεσματική και συγκεντρωτική δομή της κεντρικής διοίκησης, η οποία θα πρέπει πλέον να εμπιστευθεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Τονίζοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι ο πλέον κοντινός θεσμός στον πολίτη και άρα ο πλέον «οικείος» στα κοινωνικά προβλήματα των πολιτών, ο κ. Κουράκης μίλησε για «την ανάγκη να εφαρμοσθεί η αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας». Και κατέληξε λέγοντας ότι συζητήθηκε «η πολιτική κατεύθυνση που είναι απαραίτητη, για να προχωρήσει το πολυνομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που λύνει σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από τον Καλλικράτη».