Την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη.
Στόχος της εν λόγω πρότασης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και έχει τέσσερις άξονες:
Τη διασφάλιση της νέας δανειακής σύμβασης, τη μείωση του χρέους, με τη συνεισφορά και της ΕΚΤ, την άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες και έκτακτα κοινωνικά μέτρα για νοικοκυριά, που βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία ή απόγνωση.
«Δεν περιμένουμε παθητικά τι θα μας πει η τρόικα, ούτε την ακούμε ως βουβά πρόσωπα. Προτείνουμε αξιόπιστες εναλλακτικές προσεγγίσεις, που είναι εφικτό να συζητηθούν και να υιοθετηθούν από τους εταίρους και δανειστές μας, γιατί έχουν λογική και είναι εφαρμόσιμες», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Αναλυτικά η πρόταση της κ. Μπακογιάννη προβλέπει τα εξής:
1. Η Ευρώπη, εφόσον συμφωνήσει με τη δανειακή σύμβαση, να ξεκαθαρίσει ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, εφόσον τηρήσει τους όρους που θα συμφωνήσουμε, είναι οριστική και αμετάκλητη.
2. Η ΕΚΤ να συνεισφέρει στη μείωση του χρέους, καθώς κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, τα οποία έχει αγοράσει στο 70 – 75% της ονομαστικής τους αξίας.
«Της ζητούμε να συμμετάσχει στο PSI, αποδεχόμενη ότι δεν θα αποκομίσει κέρδος από τα αυτά τα ομόλογα, κάτι που θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 12 – 15 δισ. ευρώ και το έλλειμμα κατά 500 – 700 εκατ. ευρώ ετησίως», δήλωσε η κα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι κερδοσκοπικός.
3. Το κράτος να αποπληρώσει τους ιδιώτες στους οποίους χρωστάει, κάτι που θα επιφέρει θετικό σοκ ρευστότητας και εμπιστοσύνης στην οικονομία. Η Δημοκρατική Συμμαχία προτείνει την απελευθέρωση των χρημάτων, που προορίζονται για το δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων και έχουν διατεθεί από το JEREMIE και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (640 εκατ. ευρώ) καθώς, με τη μετατροπή, μέρους των χρημάτων αυτών, σε εγγυήσεις για το δανεισμό μικρών επιχειρήσεων, μπορεί να τους δοθεί ρευστότητα άνω των 2 δισ. ευρώ.
4. Κοινωνική ενίσχυση 400 ευρώ το μήνα σε 500.000 νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και το κύριο εισόδημα του νοικοκυριού προέρχεται από μέλος που είναι κάτω των 60 ετών. Η ενίσχυση αυτή θα είναι τριετής, με χαρακτήρα δανείου, του οποίου το επιτόκιο θα επιδοτείται 100% από το κράτος, με εγγύηση του 60% του ποσού. Το δάνειο θα έχει δωδεκαετή διάρκεια αποπληρωμής, με μηνιαία δόση 100 ευρώ και πενταετή περίοδο χάριτος, ενώ απευθύνεται σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εισόδημα, που έχουν άνεργο αρχηγό, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με βαριά ασθενείς και νοικοκυριά που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, ή έχουν μόνο περιουσιακό στοιχείο την πρώτη τους κατοικία.
5. Μείωση των στεγαστικών δανείων με επιδότηση του επιτοκίου 2,5 μονάδων για μια πενταετία, ώστε π.χ. ένας δανειολήπτης με υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ και χρόνο αποπληρωμής 15 έτη να δει τη δόση του να μειώνεται από τα 760 στα 460 ευρώ, κερδίζοντας περίπου 10.000 ευρώ. Κριτήρια για τη συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα είναι το εισόδημα του δανειολήπτη να είναι κάτω των 30.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του να είναι κάτω των 200.000 ευρώ και τα δάνεια να αφορούν αποκλειστικά την πρώτη κατοικία, με επιδοτούμενο υπόλοιπο μέχρι το πολύ 150.000 ευρώ για τα πρώτα 100 τ.μ του ακινήτου.
«Τον πρώτο χρόνο, το σύνολο της πρότασής μας κοστίζει όσο το ετήσιο κόστος των πεθαμένων συνταξιούχων και συνολικά το πρόγραμμα δεν ξεπερνά το ετήσιο ποσό που συνεχίζει να σπαταλά το κράτος σε ψεύτικες αναπηρικές συντάξεις», ανέφερε η κα Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι έχει θέσει τις προτάσεις της και στην Τρόικα και θα τις καταθέσει και στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, την επόμενη εβδομάδα.
«Όταν έχει στοιχειοθετημένες θέσεις, ναι, έχεις τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς. Διαφωνώ με τη μη παρουσίαση των δικών μας προτάσεων», δήλωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον πρωθυπουργό ότι κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας.
Σε άλλο σημείο της σημερινής συνέντευξης τύπου, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε ότι η ευθύνη του κ. Παπαδήμου και των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, είναι μεγάλη, αναφέροντας ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να τους συγχωρήσει αν η χώρα καταστραφεί λόγω των μικροπολιτικών παιχνιδιών. «Οφείλουν να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία και τη διπλή υπονόμευση: την υπονόμευση αλλήλων και την υπονόμευση της κυβέρνησης Παπαδήμου στην οποία συμμετέχουν», σημείωσε.
Για το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, προέβλεψε δε ότι μετά τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας η οποία, είπε , θα είναι κυβέρνηση ουσίας. Επίσης, είπε ότι είναι νωρίς να πει κανείς αν θα είναι η όχι πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνηση μετά τις εκλογές ο κ. Παπαδήμος.
Η κ. Μπακογιάννη επετέθη στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, για τις τελευταίες δηλώσεις του σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία. «Ας μην επαίρεται. Έχει βαρύτατες ευθύνες για ό,τι έγινε με την εφεδρεία, για αυτή την κοροϊδία, που αύξησε το έλλειμμα εμπιστοσύνης», δήλωσε και υπενθύμισε ότι το κόμμα της εξ αρχής είχε χαρακτηρίσει λάθος το μοντέλο της εφεδρείας και είχε ζητήσει αξιολόγηση.
Τέλος, δήλωσε ότι όντως η Τρόικα έχει θέσει θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σημείωσε ότι η ίδια πιστεύει πως το πρόβλημα είναι το μη μισθολογικό κόστος και το να καταργηθούν όλα τα αντικίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.