Έκταση δίνεται από αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ σε αναφορές του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, για την αναγκαιότητα δημοσιονομικής πειθαρχίας, αυστηρής εφαρμογής των συμφωνηθέντων και λήψης άμεσων μέτρων ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Παράλληλα, καταγράφεται η γενικότερη ανησυχία για την πορεία του ευρώ και οι προβλέψεις για το 2012.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους κοινωνικούς εταίρους, τόνισε την ανάγκη περικοπών στα εισοδήματα ώστε να μπορέσει η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να δεχθεί το νέο πακέτο βοήθειας.

Το πρακτορείο Bloomberg επισήμανε ότι, παρά τις μειώσεις των μισθών και την αύξηση της φορολόγησης τα δύο τελευταία χρόνια, το έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να κινηθεί γύρω στο 9% το 2011, σε σχέση με το 10,6% του 2010, ενώ η ύφεση αναμένεται να αγγίξει το 6%. Σ

Στην ίδια ανταπόκριση υποστηρίχθηκε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς
ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση Παπαδήμου, για την ολοκλήρωση του PSI και την προκήρυξη εκλογών.

Η εφημερίδα «Wall Street Journal» αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στους εκπροσώπους των εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων τον «κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας» της χώρας, τον Μάρτιο, εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την παροχή του νέου πακέτου διάσωσης. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά κρίσιμες» οι επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς η Ελλάδα καλείται να διασφαλίσει την χρηματοδότησή της από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και άρθρο στην Washington Post. Σε ανταπόκριση στο CNN έγινε αναφορά στα γεγονότα που αναμένεται να σημαδέψουν το 2012 και πιθανώς να προκαλέσουν αναταράξεις. Αναφορικά με την Ελλάδα εκφράστηκε η γνώμη ότι το κούρεμα κατά 50% των ομολόγων δεν θα είναι αρκετό, καθώς το μέγεθος του ελλείμματος της χώρας αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται. Επιπλέον, όπως ειπώθηκε, «η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι ο αδύναμος κρίκος εντός της Ευρώπης. Θα παραμείνει σε ύφεση, δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της και ακόμα θα χρειαστεί περαιτέρω κεφάλαια από τις χώρες του Βορά».