Επιδείνωση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην Ελλάδα διαπιστώνει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF ) σε έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το IIF είναι πιθανό ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2011 θα διαμορφωθεί άνω του 10%, αντί του 9% που εκτιμούσε η ελληνική κυβέρνηση. «Κατά συνέπεια, η Ελλάδα έχει να διαπραγματευτεί με την τρόικα πολύ αυστηρότερα μέτρα προσαρμογής για το 2012, καθώς και όλη την περίοδο 2012-2014 στο πλαίσιο του επικειμένου δεύτερου προγράμματος. Δεδομένης της μεταρρυθμιστικής κόπωσης που είναι εμφανής στην ελληνική κοινωνία, δεν είναι σαφές ότι τα σκληρότερα αυτά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν», τονίζεται στην έκθεση.

Ακόμη, το IIF αναφέρει πως είναι πιθανό ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, εξέλιξη που θα ασκήσει πιέσεις στον επίσημο και ιδιωτικό τομέα να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό.

«Αν δεν εφαρμοσθεί μια εθελοντική προσέγγιση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η Ελλάδα χρεοκοπήσει ατάκτως οι συνέπειες για τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους θα είναι αρκετά αρνητικές», τονίζει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο.

Επίσης, το Ινστιτούτο σημειώνει πως στο βαθμό που οι επενδυτές κρίνουν ότι η πιθανότητα διάλυσης της ζώνης του ευρώ αυξάνεται, δεν αποκλείεται μετακίνηση καταθέσεων προς χώρες που θεωρούνται πιο ασφαλής. «Οι επενδυτές θα μπορούσαν απλώς να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένα ευρώ που βρίσκεται στη Γερμανία θα μπορούσε τελικά να αξίζει περισσότερο από ένα ευρώ που βρίσκεται στην Ελλάδα», σημειώνεται στην έκθεση.