Γκρίνιες και έριδες προκάλεσε το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου ανήμερα της επετείου της ίδρυσης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος
Στο κείμενό του με τον εύγλωττο τίτλο «ήταν ο Ανδρέας Ψεύτης;» ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αντιπαράθεση και οι διαμάχες για το χθες του ΠΑΣΟΚ «μοιάζουν πολύ με τις διαμάχες για το σήμερα της χώρας». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας παραλλήλισε τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ως ένα «μικρό πολιτικό κόμμα με το “στίγμα” μάλιστα του εξτρεμιστή, του βομβιστή και του φίλου της “τρομοκρατίας”», που σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας, το οποίο έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της μεταπολίτευσης.
«Ο Ανδρέας Παπανδρέου δέχθηκε τα σφοδρά πυρά του “κατεστημένου” της εποχής, όπως ο ίδιος το ονόμασε, ως “λαϊκιστής”, “λαοπλάνος”, “ψεύτης”, “επενδυτής σε απάτες και αυταπάτες”» ανέφερε στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας με εμφανείς προσωπικούς παραλληλισμούς και αναγνώρισε ως «βασική και κυρίαρχη αλήθεια» ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου «διέθετε το πολιτικό αισθητήριο να διαγνώσει την ιστορική στιγμή της Μεταπολίτευσης, τα ζητούμενα και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή άνοιγε».
Ταυτόχρονα, όμως, ο πρωθυπουργός στοχοποίησε εκ νέου στον Κώστα Σημίτη διαχωρίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου από τους πολιτικούς επιγόνους του στους οποίους καταλόγισε ότι μετέτρεψαν το κόμμα σε «καθεστώς συντήρησης και διαπλοκής». Καταλόγισε, μάλιστα, στον Κώστα Σημίτη, και τους «εκσυγχρονιστές» του νέου ΠΑΣΟΚ «νεοφιλελευθερισμό» και σύναψη συμμαχιών με τη «σκληρή Δεξιά».
Το άρθρο προκάλεσε, όμως, και την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «ψαρεύει σε θολά νερά», καταγγέλλοντας ουσιαστικά προσπάθεια προσεταιρισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι στο παρελθόν «έκανε την αγιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τώρα του Ανδρέα Παπανδρέου και ίσως του χρόνου κάνει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».
Τις αναφορές του πρωθυπουργού σχολίασε και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου και πληθώρα άλλων στελεχών της Κεντροαριστεράς. «Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είναι απλά αλαζονική και κωμική, είναι Ύβρις» κατήγγειλε η κυρία Γεννηματά και χαρακτήρισε «λαθρέμπορο ελπίδας» τον κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του το Κίνημα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί «να σκυλεύσει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου».
Την ίδια ώρα, όμως, ο υποψήφιος για την ηγεσία του κεντροαριστερού φορέα Γιάννης Ραγκούσης δήλωνε με αφορμή την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε για να υπηρετήσει τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη», παραπέμποντας στην υποβόσκουσα αντιπαράθεση για ενδεχόμενη συνεργασία του νέου κεντροαριστερού φορέα με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ «καθαρή εντολή» στην υποψηφιότητά της για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, σε εκδήλωση για την 43η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
«Καλώ όλους και ιδιαίτερα τους νέους να κάνουν την 5η του Νοέμβρη τη δική τους 3η Σεπτέμβρη» είπε αναφερόμενη στην ημέρα εκλογής της ηγεσίας του νέου κεντροαριστερού φορέα και κάλεσε τους ψηφοφόρους του χώρου να δώσουν «καθαρή εντολή» για να προχωρήσει μπροστά και αποφασιστικά «χωρίς συμβιβασμούς και παραλυτικές ισορροπίες».
Η κα Γεννηματά χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη την απόφαση συμπόρευσης με τον ενιαίο φορέα που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι, όπως και τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση. «Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται. Μετεξελίσσεται» διαβεβαίωσε αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα μετά την 5η Νοεμβρίου.
Στην εκδήλωση η Φώφη Γεννηματά κάθισε στην πρώτη γραμμή στο κέντρο πλαισιωμένη από τον Γιώργο Παπανδρέου στα δεξιά της και τον Βαγγέλη Βενιζέλο στα αριστερά της. Όπως ήταν αναμενόμενο Γιώργος Παπανδρέου και Βαγγέλης Βενιζέλος δεν θα μπορούσαν να βρεθούν δίπλα – δίπλα.
Στην πρώτη γραμμή ήταν ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Δημήτρης Κρεμαστινός.
Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Ραγκούσης και Γιάννης Μανιάτης που έχουν ανακοινώσει την υποψήφιότητά τους για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς βρίσκονταν επίσης στις πρώτες θέσεις. Μάλιστα κάθισαν και οι τρεις δίπλα δίπλα. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Απών ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.