«Η Ελλάδα σέβεται τους διεθνείς κανόνες δικαίου και τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΗΕ, υπερασπιζόμενη, ωστόσο, με σθένος, σε αυτό το πλαίσιο, τα εθνικά της συμφέροντα», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης χαιρετίζοντας τις εργασίες του παγκόσμιου επιστημονικού συμποσίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η Μακεδονία διά μέσου των αιώνων, ιστορικά δεδομένα και σύγχρονες προκλήσεις». Το συμπόσιο συμπίπτει, άλλωστε, με την έναρξη του 12ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων και του 71ου Παμμακεδονικού Συμποσίου Αμερικής.
«Ασκούμε μια πολυδιάστατη ενεργητική πολιτική διαμορφώνοντας εθνική γραμμή, όπως φάνηκε και στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών για το Κυπριακό», τόνισε και προσέθεσε: «εργαζόμαστε, έτσι ώστε η γειτονιά μας να χαρακτηρίζεται από ασφάλεια και σταθερότητα και διατηρούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας».
Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη σταθερότητα και τη διατήρηση της συνοχής της και ήταν η μόνη που δεν έκανε παρέμβαση στα εσωτερικά της κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης.
«Θα πρέπει όμως και η ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τον ανιστόρητο αλυτρωτισμό που ως κρατική ιδεολογία γαλούχησε γενιές με αισθήματα φόβου έναντι της Ελλάδας. Η επίλυση των προβλημάτων εξαρτάται πρωτίστως από την ανάπτυξη αντίληψης και κουλτούρας συμβιβασμού και συναινέσεων εκ μέρους των γειτόνων μας της ΠΓΔΜ, μιας άλλης αντίληψης στην οποία θα πρέπει να τους προτρέψουν και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες οι οποίες δεν πρέπει να κακομάθουν και αυτή την κυβέρνηση όπως έκαναν με το καθεστώς Γκρουέβσκι, το οποίο οδήγησαν στην αδιαλλαξία. Ώστε να μην παραμείνει και η νέα κυβέρνηση ανοικτή μόνο στο επικοινωνιακό επίπεδο και να αναζητηθούν τρόποι ανοίγματος διαδικασίας για την αναζήτηση λύσης», είπε και προσέθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την περιφερειακή σταθερότητα και επιδιώκει τη διμερή συνεργασία.