Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Παπαδήμου η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καθώς η ΝΔ ήδη από χθες εξέφρασε με ανακοίνωση-δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη ,την αντίρρηση της στο βασικότερο θέμα της ατζέντας των συνεδριάσεων: την μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσουν οι προερχόμενοι από την ΝΔ υπουργοί και κυρίως οι δύο αντιπρόεδροι της, οι κ. Δήμας και Αβραμόπουλος.
Πρόκειται για το πρώτο ευθύ μέτωπο μέσα στην κυβέρνηση, το οποίο θα κρίνει και την δυνατότητα της για σύνθεση απόψεων και πολιτικών. Η ΝΔ πάντως έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα δεχθεί και δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα που αφορούν μειώσεις στις συντάξεις και επιβολή νέων φόρων.
Πέραν αυτών που ήδη έχουν ψηφιστεί στο μεσοπρόθεσμο. Μέχρι αργά χθες βράδυ πάντως δεν υπήρχαν πληροφορίες για σύνθεση απόψεων και παρέμενε στο τραπέζι η κάθετη διαφωνία όπως την διατύπωσε ο τομεάρχης της ΝΔ κ. Νικολόπουλος. «Η Νέα Δημοκρατία συνεπής στη συμφωνία για τη δημιουργία και τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν στηρίζει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων. Η διαχείριση του “κουμπαρά” της Επικουρικής Ασφάλισης που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών απαιτεί διαφάνεια, ορθολογισμό και κυρίως σεβασμό» ο κ. Νικολόπουλος κατηγορώντας τον κ. Κουτρουμάνη ότι αιφνιδιαστικά επιχειρεί τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις των επικουρικών χωρίς αυτά να αποτελούν δέσμευση της χώρας μας με βάση το Μεσοπρόθεσμο, το Πολυνομοσχέδιο αλλά και τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Αν και οι υπουργοί οι προερχόμενοι από το ΛΑΟΣ εκφράσουν αντιρρήσεις στο σχέδιο Κουτρουμάνη, τότε πιθανότατα ούτε οι υπουργοί οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ θα δεχθούν να αναλάβουν μόνοι την ευθύνη αλλά και το πολιτικό κόστος μιας ακόμα επιδρομής στις συντάξεις.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες πληροφορίες ήθελαν χθες τον κ. Κουτρουμάνη να… αναβάλει κατόπιν υποδείξεως την παρουσίαση της πρότασης του τουλάχιστον στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Κατά τα λοιπά το υπουργικό συμβούλιο καλείται να πάρει αποφάσεις για ρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στην αγορά εργασίας, με σκοπό την ενίσχυση της ευελιξίας της και τη δημιουργία κάποιων νέων θέσεων εργασίας.