Το ζήτημα των διμερών δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ και το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για τον Μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό (ESM) εξετάσθηκαν στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που ολοκληρώθηκε πριν λίγο.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και τα δέκα κράτη-μελή της ΕΕ που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν συζητήθηκε ειδικά το θέμα της Ελλάδας. Ωστόσο τα θέματα που απασχόλησαν το Eurogroup συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος», δήλωσε στο 24h.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο του διευρυμένου Eurogroup βρέθηκε η προώθηση της εξειδίκευσης και εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, συζητήθηκε το ζήτημα των διμερών δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ, ώστε να αυξηθούν κατά 200 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Διευκρινίζεται ότι στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία). Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα αυτό δεν επετεύχθη ομοφωνία, καθώς η Βρετανία διαχώρισε τη θέση της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκε να διοχετευθούν στις χώρες της Ευρωζώνης μέσω του ΔΝΤ δάνεια 150 δισ ευρώ, δηλαδή 50 δισ ευρώ λιγότερα σε σχέση με τα 200 δισ ευρώ, που προέβλεπε η συμφωνία της 9ης Δεκεμβρίου.

Εξετάσθηκε και το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου, της κύρωσης και θέσης σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών και της σχέσης της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο. Ούτε για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε πρόοδος, καθώς τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν δύνανται να συγκεντρώσουν άμεσα τα κεφάλαια που απαιτεί η ενεργοποίηση του ESM.