Την προσεχή Τρίτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την Ολομέλεια για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής «για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιον της Βουλής» και ζητεί να ενημερώσει το Σώμα, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 και ώρα 11:00.

Σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», τον λόγο θα μπορούν να λάβουν και οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης. Όπως, ειδικότερα, ορίζει το άρθρο 142Α:

  1. Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού, μπορεί, εκτός από τη «συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» του επόμενου άρθρου να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση.
  2. Tο αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Bουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης πριν από τουλάχιστον 24 ώρες.
  3. H ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά της ώρας.
  4. Oι πρόεδροι των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά της ώρας, κατ’ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας προέδρου Kοινοβουλευτικής Oμάδας στη συζήτηση τον αναπληρώνει εκπρόσωπός του οριζόμενος απ’ αυτόν.
  5. H απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά της ώρας.
  6. H δευτερολογία των προέδρων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία λεπτά και του πρωθυπουργού, ο οποίος μιλάει τελευταίος, τα πέντε λεπτά της ώρας.
  7. Όταν οι ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής γίνονται από τον πρωθυπουργό, οι αναπληρωτές-εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν μπορούν να λάβουν τον λόγο, με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 4 αυτού του άρθρου.
  8. Η κυβέρνηση, επίσης, ενημερώνει τη Βουλή, διά των υπουργών, για σοβαρά θέματα της αρμοδιότητάς τους. Ο χρόνος αγόρευσης των υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά της ώρας, των δε αναπληρωτών-εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα πέντε λεπτά. Η δευτερολογία των υπουργών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά, των δε αναπληρωτών-εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τα τρία λεπτά της ώρας.

«Οι εναπομείνασες διαφορές ήταν πολύ σημαντικές»

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε νέα πρωτοβουλία στο μέλλον για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανέφερε ότι «παρά τις δέκα ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εναπομείνασες διαφορές ήταν πολύ σημαντικές και για τις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε συμφωνία επί πολλών θεμάτων αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι η ΕΕ «υποστήριξε τόσο πολιτικά όσο και σε τεχνικό επίπεδο τη διαδικασία και παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε και τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτύχουν μια βιώσιμη διευθέτηση στο μέλλον».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα σημεία στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία, ο ίδιος εκπρόσωπος παρέπεμψε στην ακριβή διατύπωση του γ.γ. του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Διάσκεψη ήταν μια πρωτοβουλία του ΟΗΕ. Παρέπεμψε επίσης στην ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου τόνισε ότι το Κυπριακό είναι προτεραιότητα για τον πρόεδρο.

Τέλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Α. Βίντερστάιν σημείωσε ότι το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ευαίσθητο και δύσκολο, επαναλαμβάνοντας ότι η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και πως η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στη στήριξή της, ενώ δεν επιβεβαίωσε καμία συνάντηση μεταξύ του τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και του Ζ.Κ. Γιούνκερ στο περιθώριο της G20 στο Αμβούργο.