Συνάντηση στην Ιπποκράτους θα έχουν σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τυπικά για θέματα που σχετίζονται με την παρουσία της τρόικας, επί της ουσίας για να πιέσει ο τελευταίος τον πρώτο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη συνέντευξη Τύπου με την οποία ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε εξουθενωμένος εξαιτίας της μεγάλης πίεσης όπως και το ότι η λήψη νέων μέτρων δε θα είναι δικό του θέμα αλλά της νέας κυβέρνησης, συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για τη μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Έχει να αντιμετωπίσει την ομάδα των «4» αλλά και την παρελκυστική τακτική του Γ. Παπανδρέου. Ενδεικτικά, η Α. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε χθες ότι «σε αυτήν την περίοδο δε μπορεί να είσαι υπουργός και να κάνεις και άλλα πράγματα. Όχι υπουργός και υποψήφιος αρχηγός».

Επιπλέον, Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης και Ηλ. Μόσιαλος συναντήθηκαν χθες το πρωί και συμφώνησαν σε τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι η χώρα δε χρειάζεται εκλογές, κάτι που τους φέρνει απέναντι στη στρατηγική Βενιζέλου αλλά σύμφωνους με τον Γ. Παπανδρέου που εμφανίζεται να δίνει στην κυβέρνηση Παπαδήμου όσο χρόνο χρειάζεται – όπως αναφερόταν στο κείμενο του Βασικού Σχολιασμού – για να κάνει το έργο που έχει συμφωνηθεί.

Δεύτερον, ότι αναμένουν τις πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου για να ξεκινήσουν και επισήμως οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι δεν ασκούν πίεση για άμεσες εξελίξεις.

Τρίτον, ότι συνεχίζουν μαζί και συντεταγμένα τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε εσωκομματικό επίπεδο, θέλοντας να απαντήσουν στις φήμες περί έντονων διαφωνιών μεταξύ τους.

Οι πληροφορίες πάντως του 24h.gr, επιμένουν ότι ο Α. Λοβέρδος δεν συμφωνεί απολύτως με την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου χωρίς νέα συμφωνία και των τριών κομμάτων για την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα αυτής της κυβέρνησης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ελεύθερη εντολή» που χρειάζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου για να συνεχίσει, φαίνεται όμως ότι προκειμένου να μη δημιουργήσει θέμα – τη στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο στις προτιμήσεις για νέο αρχηγό – συντάχθηκε με τη χθεσινή γραμμή.

Δευτέρα το Πολιτικό Συμβούλιο

Αν και ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν η συνεδρίαση του οργάνου να γίνεται την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να ζητήσει από τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ να μετάσχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα ξεκινήσουν από την εκλογή νέων νομαρχιακών, θα ακολουθήσει ο απολογισμός της διετίας και θα καταλήξουν στις διαδικασίες για εκλογή νέου αρχηγού.

Μέχρι αργά χθες βράδυ, κορυφαία στελέχη έλεγαν ότι αν αυτή η πρόταση δε συνδυαστεί με το ξεκαθάρισμα των προθέσεών του, αν δηλαδή θέλει να μείνει ή να φύγει, δύσκολα θα γίνει δεκτή. Την ίδια στιγμή πάντως, στελέχη που υποστηρίζουν ότι πολλά θα κριθούν από τη συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου και πολύ περισσότερο αν οι δύο τους καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα Modus Vivendi, τότε θα πάρει πόντους το σενάριο της διαρχίας που σημαίνει άλλος πρόεδρος και άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές.