Με αμηχανία δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση την απόφαση της συνόδου κορυφής για αλλαγή του δημοσιονομικού κανόνα. Από την μία πλευρά και μόνο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης και του προβλήματος είναι ένα σημαντικό θέμα.
Το γεγονός ότι η ευρωζώνη επαναδιατύπωσε την θέληση της για εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου για την Ελλάδα τόνωσε την ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες που δέχθηκε με ανακούφιση και το γεγονός ότι στα συμπεράσματα γίνεται ρητή αναφορά στο ότι η λύση του «κουρέματος» αφορά μόνο την Ελλάδα και σε καμιά περίπτωση άλλες χώρες. Το αντίθετο θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών οι οποίοι θα έβλεπαν τους κινδύνους να πολλαπλασιάζονται.
Επί της ουσίας η Ελλάδα εμφανίζεται «ικανοποιημένη» γιατί είναι η πρώτη φορά που δεν ήταν στο μάτι του κυκλώνα, και προς το παρόν κάνει τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι ο νέος δημοσιονομικός κανόνας οδηγεί μαθηματικά στο περιθώριο και εκτός ευρώ χώρες που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Όπως κι αν έχει η Γερμανία κατάφερε να περάσει την αρχή της γενικευμένης πανευρωπαϊκής λιτότητας με σκληρές ποινές σε όσες χώρες δεν θελήσουν ή δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν και να εφαρμόσουν τους σκληρούς όρους της απόφασης.
Ήδη αμέσως μετά το πέρας της συνόδου οι αναλυτές άρχισαν να μιλούν για πολιτική λιτότητας που οδηγεί σε παγίωση της ύφεσης στην ευρωζώνη χωρίς προοπτικές ανάπτυξης και ανάκαμψης. Συγκρατημένη έως αρνητική ήταν και η αντίδραση των αγορών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες αρκέστηκε να διατυπώσει την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις δεν επηρεάζουν αρνητικά την Ελλάδα, με την έννοια ότι θα προχωρήσει κανονικά και η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και το PSI.
«Η Ελλάδα θα έχει ένα νέο, τριετές πρόγραμμα μετά το πέρας της διαδικασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι απολύτως διασφαλισμένη και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση.
Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων μέσα στο 2012 αν δεν αποδώσουν αυτά που έχουν ήδη ληφθεί Απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο θέμα των εκλογών, παρέπεμψε όμως εμμέσως πλην σαφώς στην ολοκλήρωση του PSI και την ψήφιση της δανειακής σύμβασης, λέγοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, το οποίο είναι κυρίως η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου».