«Διεκδικούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη συμφωνία, χρειαζόμαστε ακόμα κάποια βήματα για να κλείσει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», ενόψει τη συζήτησης για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.
«Αξίζει στους Έλληνες και έχουμε κάνει πάρα πολλά, δεν υπάρχει λόγος να υποφέρει μία χώρα της Ευρώπης, όταν είναι με το παραπάνω συνεπής» επισήμανε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Ο κ. Σόιμπλε, οι αντιλήψεις που έχει το ΔΝΤ είναι τα συμφέροντα, δεν είναι ο καταλύτης, ο καταλύτης είναι οι πολίτες και αυτό το έχουμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια ή μας έχουν κάνει να το ξεχάσουμε».
«Ο καταλύτης είναι ο συσχετισμός δυνάμεων και στον βαθμό που επηρεάζεται από την κοινωνία και τις ανάγκες της αυτό είναι θετικό. Σήμερα ο συσχετισμός δυνάμεων είναι θετικός, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι πολιτικοί πιέζονται από την ανάγκη, την κοινωνία ή την πολιτική τους αντίληψη και οδηγούνται προς μία λύση, η οποία είναι καλύτερη για τους πολίτες», διευκρίνισε, εκτιμώντας πως «η στάση που έχει αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή πολιτική, η στάση των περισσότερων ηγετών της ΕΕ, η συμμαχία των χωρών του Νότου, η συζήτηση που γίνεται στους σοσιαλιστές, οι εκλογές στη Γερμανία, όλα συνηγορούν στο ότι πρέπει να υπάρχει λύση».
Ερωτηθείς σχετικά με τις πολιτικές συμμαχίες σε εσωτερικό επίπεδο, που μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο της Ελλάδα από την κρίση, ο κ. Φάμελλος παρατήρησε: «Η κρίση έχει αντανάκλαση και στα κόμματα της χώρας μας. Στις εκλογές του 2015 κατεδαφίστηκε το παλιό δικομματικό σύστημα. Είμαστε σε μία γενέθλια περίοδο της πολιτικής, μαζί με την οικονομία και δεν μπορεί παρά η νέα οικονομία να δημιουργήσει και νέα πολιτική στη χώρα μας». Πρόσθεσε ακόμη ότι «χρειάζεται μία συζήτηση για μία νέα σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα», καθώς και ότι «στο επίπεδο της κοινωνίας υπάρχουν συνομιλητές με τον ΣΥΡΙΖΑ […] και δεν είναι μόνο στην αριστερή πλευρά της πολιτικής, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν καθορίζονται πλέον από το δίπολο Αριστερά-Δεξιά, αλλά π.χ. από το δίπολο εργασία-δικαιοσύνη».
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ο αν. υπουργός τόνισε: «Απαιτείται άμεσα να εφαρμόσουμε την υποχρέωσή μας απέναντι στο Σύνταγμα και να προβούμε στην αδειοδότηση του δημόσιου αγαθού που είναι οι τηλεοπτικές συχνότητες».
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «νέο πράσινο χαράτσι στο νερό» ο αν. υπουργός σημείωσε ότι κινούνται στη «σφαίρα της καταστροφολογίας» και διευκρίνισε: «Είναι ακριβώς το αντίθετο. Είχαμε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και την ευρωπαϊκή επιτροπή εδώ και έξι μήνες, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τιμολογιακή πολιτική νερού, η οποία να μη δημιουργεί κόστος στον πολίτη και το καταφέραμε. Η χώρα μας έπρεπε από το 2010 να έχει τιμολογιακή πολιτική νερού […]. Δημιουργήσαμε τιμολογιακή πολιτική που να έχει μέσα όλους τους κανόνες της ΕΕ, που πολύ απλά λέει πληρώνω το νερό που καταναλώνω, όμως βάλαμε κανόνα, ώστε να μην υπάρχουν αυξήσεις στο νερό και η βελτίωση των υποδομών και της εργασίας να οδηγεί σε μείωση του κόστους […] Όλη η τιμολογιακή πολιτική που έχει διαμορφωθεί έχει στόχο τον περιορισμό του κόστους και την ενίσχυση ακόμη και μείωση κόστους σε όποιον είναι φιλικός στο περιβάλλον και στο νερό».
Ο κ. Φάμελλος συμμετείχε στη τριμερή συνάντηση εργασίας Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, με θέματα συζήτησης την κλιματική αλλαγή, τη θαλάσσια ρύπανση, τη βιοποικιλότητα, τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης και τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Για το τελευταίο θέμα, όπως γνωστοποίησε, προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση εργασίας στην Ελλάδα, τον προσεχή Ιούλιο.