«Όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει και τιμάμε, αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευτεί: την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Είναι το βασικό και τα δύο χρόνια δουλειάς που έχουμε, έτσι ώστε η ανάπτυξη να είναι πραγματική και τα αποτελέσματά της να αποδοθούν στα πιο κατώτερα στρώματα, τα οποία έχουν πληγεί από αυτήν την κρίση» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε: «Αυτή είναι η προσπάθειά μας και νομίζω ότι στο τέλος της τετραετίας θα είναι τέτοια τα αποτελέσματα, που ο ελληνικός λαός θα δικαιώσει την πολιτική που ακολουθούμε».
Ο κ. Αμανατίδης εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή ερχόμαστε αντιμέτωποι με παθογένειες που υπάρχουν εδώ και 40 χρόνια. Απέναντι σε ένα σύστημα που έχει καθιερωθεί, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα και όσοι με ακούν αυτή τη στιγμή, με καταλαβαίνουν» είπε και τόνισε ότι «δίνουμε όχι μόνο μια πολιτική μάχη απέναντι σε ένα κόμμα ή σε πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και απέναντι σε ένα σύστημα που προσπάθησε να καθιερωθεί σαν η απόλυτη λύση όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα, αν και έφερε τη χρεοκοπία στη χώρα μας. Αυτό είναι το σύστημα που έφερε τη χρεοκοπία στη χώρα μας».
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «με τη λέξη «στρωμένο έδαφος» ο κ. Μητσοτάκης δίνει συγχωροχάρτι και ταυτόχρονα φαίνεται αγκυλωμένος στην πολιτική, την οποία είχαν χαράξει οι προηγούμενοι, ο κ. Σαμαράς, δηλαδή την πολιτική του «success story».Το στρωμένο έδαφος δίνει συγχωροχάρτι στην εικονική πραγματικότητα, την οποία προσπάθησε τότε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανεπιτυχώς, γιατί και τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν τελείως διαφορετικά, να πείσει τον ελληνικό λαό», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε επίσης πως «αποτέλεσμα βεβαίως αυτού ήταν ούτε να κλείσει την αξιολόγηση, ούτε βεβαίως ήταν στρωμένο έδαφος τα μέτρα των 20δις ευρώ επιπλέον, τα οποία είχαν ψηφίσει. Και επειδή ακριβώς δεν μπορούσαν ούτε το ένα, ούτε το άλλο, έσπρωξαν την Προεδρική εκλογή πιο μπροστά, έτσι ώστε να παίξουν το σενάριο της αριστερής παρένθεσης» και συνέχισε: «Δυστυχώς για αυτούς, δεν τους βγήκε. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία παραμένει με αυτή την έκφραση αγκυλωμένη σε αυτήν την πολιτική, η οποία νομίζω ότι την οδηγεί σε αδιέξοδο στρατηγικής και πιστεύω ότι γρήγορα θα πρέπει να φύγει από αυτό, αν θέλει να βοηθήσει τη χώρα ή αν θέλει να κοιτάει ως θεατής, ή ακόμη χειρότερα αν πολλές φορές ως ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, μην ψηφίζοντας ακόμη και τώρα τελευταία στιγμή τα αντίμετρα σε ένα νομοσχέδιο 163 άρθρων και όχι ενός άρθρου».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε αισιόδοξος για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι «πήραμε τα αντίμετρα. Αντί για μέτρα 4,6 δισ. που ζητούσαν το Δεκέμβριο, πήραμε μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% του ΑΕΠ μέτρα το 2020, ταυτόχρονα όμως στη συνολική συμφωνία πετύχαμε 3 πράγματα: Ισόποσα αντίμετρα, Μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία πιστεύουμε ότι στις 22 του μηνός θα γίνουν γνωστά, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Χωρίς αυτή τη δέσμευση δεν πρόκειται να προχωρήσουμε. Το είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωί, το είπε και ο πρωθυπουργός».
Ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι «δεν είναι λίγο η μονιμοποίηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης στα 760 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μόνιμα. Δεν είναι λίγο η επιδότηση του ενοικίου» και άσκησε κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Παίρνοντας αυτά τα μέτρα, έχεις και τα αντίμετρα. Το να μηδενιστεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ ή να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, αυτά τα αντίμετρα δεν είναι δήθεν. Και για αυτό βλέπετε ακόμη την τελευταία στιγμή η Νέα Δημοκρατία κάνει μια προσπάθεια να κατεβάσει μια τροπολογία. Τι να ψηφίσει δηλαδή; Για τα γεωργικά εφόδια, το έχουμε συμπεριλάβει μέσα στα αντίμετρα. Όπως και για άλλα θέματα, για τους παιδικούς σταθμούς, τα έχουμε συμπεριλάβε μέσα στα αντίμετρα. Δηλαδή, παθαίνουν μια αλλεργία, είναι ένα άλλο μείγμα πολιτικής, το οποίο το καταφέραμε εμείς».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε, τέλος, την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο, ‘Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και την κοινή δήλωση που υπέγραψαν 3 κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο, στην οποία ζητούν τώρα μέτρα για το ελληνικό χρέος, σημειώνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία επί 2-3 μέρες δεν έχουν πει ούτε μια φορά τη λέξη μείωση του χρέους».
Τέλος, ερωτηθείς για τα τηλεοπτικά σποτ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Αμανατίδης προέτρεψε «Μέσα από τα σποτ να μην λέγεται η μισή αλήθεια, να λέγεται ολόκληρη η αλήθεια» και κατέληξε: «η αποσπασματική παράθεση λόγων και τοποθετώντας τα σε ένα άλλο πλαίσιο σου δημιουργεί μια εικονική αίσθηση. Νομίζω ότι αυτό το χρησιμοποιούν επικοινωνιακά, αλλά αυτό δεν περνάει».