Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες για ποιο λόγο αρνείται να ψηφίσει τα θετικά αντίμετρα και επαναλαμβάνει το λάθος του Δεκέμβρη που δεν ψήφισε το επίδομα για τους συνταξιούχους, τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, η οποία μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση υλοποιεί ένα αριστερό σχέδιο εξόδου από την κρίση μέσα σε ένα δυσμενές και ασφυκτικό πλαίσιο, το οποίο προσπαθεί να ανατρέψει και να υπερβεί.
«Αναμένουμε σε ποια θέση θα καταλήξει η ΝΔ σχετικά με τα αντίμετρα. Και αν η στάση του κ. Μητσοτάκη, που είναι της πλήρους άρνησης, ακόμη και των θετικών αντίμετρων, θα συνεχιστεί ή αν αντίθετα θα αντιληφθεί η ΝΔ τις ευθύνες που έχει μπροστά στην ελληνική κοινωνία, θα κατανοήσει ότι υπάρχουν στη συμφωνία αντίμετρα τα οποία απευθύνονται στα χαμηλά και στα μεσαία στρώματα που έχουν πληγεί από την κρίση, αντίμετρα τα οποία στοχεύουν στην ανασύνταξη του κοινωνικού κράτους αλλά και στη στήριξη των νέων ανθρώπων και θα τα ψηφίσει και δεν θα επαναλάβει το λάθος του Δεκέμβρη του 2016, που δεν ψήφισε το επίδομα για τους συνταξιούχους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σβίγκου.
Σχετικά με την πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει η κυβέρνηση στην κοινωνία το πλεόνασμα του 2016 παρατήρησε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν είναι δυνατό να δώσει το 2017 κάτι το οποίο έχει εγγραφεί στις δαπάνες του 2016. Σε ερώτηση για το αίτημα της Ν.Δ. να παραιτηθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απάντησε ως εξής: «Πρόκειται για πρόοδο για τη ΝΔ, γιατί πριν δυο-τρεις βδομάδες ζητούσε την παραίτηση όλης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Οπότε το να ζητάει τώρα απλώς και μόνο την παραίτηση Τσακαλώτου το θεωρούμε πρόοδο στο δρόμο της συναίνεσης για την αξιωματική αντιπολίτευση».
Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης επισήμανε ότι κατά την προσωπική της άποψη τα πρόσωπα έπονται κι αυτό που έχει σημασία είναι το πολιτικό σχέδιο που εκπονεί το κόμμα και η κυβέρνηση και παρατήρησε: «Αυτό που έχει σημασία είναι το πολιτικό σχέδιο. Το πολιτικό σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί από διάφορα πρόσωπα και δεν έχει νόημα να κάνουμε συζήτηση επί αυτού.
Αυτό που έχει σημασία όμως να συζητήσουμε και θα υπάρξει συζήτηση νομίζω και το επόμενο διάστημα τώρα που κλείνει ο κύκλος αυτής της αξιολόγησης είναι το στρατηγικό σχέδιο που έχει η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, και αντίστοιχα και η δεξιά για το μέλλον αυτής της χώρας. Μιλούμε για έξοδο από την κρίση. Πώς θα γίνει αυτή η έξοδος από την κρίση; Με ποιο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης; Με τι θεσμικές μεταρρυθμίσεις; Εδώ υπάρχουν δυο διαφορετικά σχέδια.
Αυτά τα σχέδια θα αντιπαρατεθούν. Δική μας δέσμευση για το επόμενο διάστημα είναι να ξεδιπλώσουμε το στρατηγικό μας σχέδιο σε μια σειρά τομείς, από το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της καταπολέμησης της ανεργίας μέχρι τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία, την Υγεία, το κοινωνικό κράτος αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση. Και πρόκειται να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα σε μια σειρά πραγμάτων στα οποία έχουμε ήδη δεσμευθεί».