Ένα κρίσιμο δεκαήμερο, που είπε και ο Όλι Ρεν μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Ευρωζώνης, ξεκινά από αύριο, 1η μέρα του τελευταίου μήνα του 2011. Στις 9 Δεκεμβρίου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια σύνοδος που κατά τους αναλυτές είναι η τελευταία ευκαιρία να επιβιώσει το κοινό νόμισμα. Ωστόσο, μια σειρά κρίσιμων πολιτικών και οικονομικών γεγονότων ξεκινά από αύριο.
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου
– Ο Νικολά Σαρκοζί με ομιλία του θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης.
– Ισπανία και Γαλλία βγαίνουν στις αγορές. Η Μαδρίτη στοχεύει να αντλήσει 3,75 δισ. ευρώ ενώ αντιστοίχως το Παρίσι 4,5 δισ.
– Ο Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου
– Η Άνγκελα Μέρκελ θα παρουσιάσει το γερμανικό… όραμα περί δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης.
– Ο Νικολά Σαρκοζί συναντά το Ντέιβιντ Κάμερον με σκοπό να τον πείσει να συναινέσει στην αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου
– Ο Μάριο Μόντι παρουσιάζει το πακέτο μέτρων για τη μείωση του χρέους της Ιταλίας.
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου
– Οι ηγέτες των κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων (Μέρκελ, Σαρκοζί, Ραχόι) αναμένεται να συναντηθούν παρουσία του Χέρμαν Βαν Ρομπάι αλλά και του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
– Η ελληνική Βουλή ψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2012. Το κρισιμότερο, ίσως, βήμα για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ.
– Νέα δημοπρασία γερμανικών ομολόγων. Το Βερολίνο θα ζητήσει από τις αγορές 5 δισ. ευρώ με ομόλογα 5ετούς διάρκειας.
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου
– Τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ για το 2011. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, το 60% των οικονομικών αναλυτών αναμένουν να προχωρήσει και σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 1%.
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου
– Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Το επίκεντρο της Συνόδου η δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης. Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συγκροτημένη και βιώσιμη συμφωνία, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο, η Ευρωζώνη των 17 θα διαλυθεί και θα ξεκινήσει να διαμορφώνεται ένας νέος ευρωπαϊκός… χάρτης.