Αντιμέτωπη με τρεις προκλήσεις θα βρίσκεται από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, αμέσως μόλις εξασφαλιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης. Οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ομολόγων, η διαμόρφωση και η υπογραφή του νέου οικονομικού προγράμματος, καθώς και μια προσπάθεια να στηριχθεί η ανάπτυξη και να βγει η χώρα από το τούνελ της ύφεσης στο τέλος του 2012, έχουν ήδη δρομολογηθεί στην κυβέρνηση, αλλά ο δρόμος προβλέπεται δύσβατος.
Πέραν αυτών, η μείζων πρόκληση που ξεπερνά το χρονικό ορίζοντα της παρούσας κυβέρνησης, των 100 ή των 120 ημερών, είναι η διατήρηση της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη, όπως και αν αυτή διαμορφωθεί μετά την κρίση.
Όπως αναφέρει σήμερα στο κύριο θέμα της η εφημερίδα «Τα Νέα», την ερχόμενη Τρίτη ξεκινά στις Βρυξέλλες ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του χρέους. Όλοι συμφωνούν ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και σύνθετο, ενώ η εν λόγω διαπραγμάτευση είναι ακόμη στην αρχή και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη.
Στις 12 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, επιστρέφει η τρόικα για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το νέο Μνημόνιο, που δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Ιανουαρίου.
Το αν αυτό θα περιέχει νέα μέτρα θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του PSI, αλλά και από το πώς θα κλείσει το 2011.
Επόμενη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την απεμπλοκή δημοσίων έργων, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες.
Βεβαίως, πάνω απ’ όλα, ζήτημα ζωής και θανάτου είναι η επιβίωση της χώρας στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι προτάσεις για την εισαγωγή ευρωομολόγου, μπορούν να γίνουν πράξη μόνο μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.
Εάν στο πλαίσιο αυτό προβλεφθεί η έξοδος μιας χώρας από τη ζώνη του Ευρώ, η θέση της Ελλάδας δεν θα είναι καθόλου εύκολη.